Posao od 100 miliona KM: Tunel Ivan će graditi Euro-Asfalt

Investicije / PROJEKTI

Posao od 100 miliona KM: Tunel Ivan će graditi Euro-Asfalt

18.10.2019. 10:20 / Izvor: Akta.ba

Autocesta Federacije BiH“ odabrale su najpovoljnijeg ponuđača za izgradnju tunela Ivan.

Najpovoljniju ponudu u okviru javnog tendera za izgradnju tunela Ivan, dionica Tarčin-Konjic, poddionica Tarčin-Ivan dostavila je domaća kompanija Euro-Asfalt .

Vrijednost tendera je oko 52 miliona eura, odnosno više od 100 miliona KM, a bit će finansiran kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj.

Od ovog iznosa osigurano je 23,8 miliona eura grant sredstava, na Investicijskoj konferenciji za Zapadni Balkan. Od ovog iznosa 12 miliona eura će biti iskorišteno za izgradnju dionice, a preostalih 11,8 miliona eura za izgradnju tunela.

Tunel Ivan će biti dug 1.761 metara i bit će pozicioniran ispod postojećeg tunela Ivan na magistralnoj cesti M-17. Tunel je dvocijevni tunel sa dvije prometne trake i proći će kroz planinski prijelaz Ivan Sedlo. 

Podsjetimo, pored ovog tendera, Autoceste FBiH objavile su nedavno i Poziv za dostavu ponuda za izgradnju autoceste na Koridoru Vc, dionica Tarčin – Konjic, poddionica Tarčin – ulaz u tunel Ivan, LOT 1.

Dužina poddionice Tarčin – ulaz u tunel Ivan je 4,9 kilometara. Dionica će imati velike i značajne objekte u vidu tunela i mostova. Most Raštelica 1 bit će dugačak 518 metara, a most Raštelica 2 - 609 metara. Na dionici su planirana i dva odmarališta.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Investicije