Poslovni potez 2013: Arapi gospodari neba, a Amerikanci oružja

31.12.2013. 09:32 / Izvor: Oslobođenje
Poslovni potez 2013: Arapi gospodari neba, a Amerikanci oružja

Howell Machine Inc. je u 2013. godini povukle jedan od ključnih poteza za spašavanje ovdašnjih tvornica naoružanja i municije, potencijalno najprofitabilnijeg dijela domaće industrije.

Strateško partnerstvo Vlade Federacije BiH i američke kompanije Howell Machine Inc. o preuzimanju upravljanja nad fabrikama namjenske industrije izabran je za najbolji poslovni potez u godini koja ističe, piše Oslobođenje.

Riječ je o kompanijama Igman Konjic, Unis-Ginex Goražde, Binas Bugojno, Pretis i Zrak u Sarajevu. Na ovaj način zaustavljeno je urušavanje važnog dijela privrede i stvorena pretpostavka za radnu i socijalnu sigurnost nekoliko stotina uposlenih radnika, za otvaranje novih radnih mjesta, uvođenje novih tehnologija i standarda te izlazak na šire svjetsko tržište. Samo prije nekoliko mjeseci štrajkovi zaposlenih u nekim od spomenutih tvornica ukazivali su na to da su došle na rub propasti.

U najužoj konkurenciji za poslovni potez godine bile su mjere Vlade Republike Srpske o početku primjene novog modela poslovne registracije, odnosno jednošalterskog sistema, prema kojem su za poslovnu registraciju dovoljna najviše tri, umjesto dosadašnjih 25 dana. S obzirom na to da domaći i strani biznismeni već godinama ukazuju na pretjerano administriranje i sporost u donošenju rješenja po njihovom zahtjevu, ovo se može smatrati jednim od ključnih rješenja za privlačenje budućih ulagača.

Konkurent u ovoj kategoriji bile su i nevladine organizacije Ruke iz Sarajeva i Mostovi prijateljstva iz Banje Luke, organizatori akcije Milion sadnica za jedan dan. Devet hiljada volontera u 72 opštine zasadilo je 230.000 sadnica, što je svojevrsna lekcija mnogim kompanijama iz oblasti šumarstva koje zanemaruju ovu vrstu obavezne poslovne aktivnosti i brige o šumskom fondu.

Nova megakorporacija

Po našem izboru, poslovni potez godine u regiji jugoistočne Evrope je prodaja 49 posto vlasništva srbijanske aviokompanije JAT Airways nacionalnom avioprevozniku Ujedinjenih Arapskih Emirata Etihad. Prema našem mišljenju, ovaj potez mogao bi biti presudan u već davno očekivanoj vlasničkoj transformaciji Croatia Airlinesa, slovenačkog Adria Airwaysa, ali i definisanju budućnosti BH Airlinesa.

Atraktivnu poslovnu odluku donijela je hrvatska Adris grupa preuzevši 38,6 posto dionica Croatia osiguranja u vrijednosti od 118,4 miliona eura, čime je ozbiljno konkurisala za ovogodišnjeg pobjednika. Hrvatska osiguravajuća kuća tim činom postala je regionalni lider, a Adris grupa nova megakorporacija teška milijardu eura. Sve se dogodilo ispred nosa slovenačkog Triglava i poljske osiguravajuće kuće PZU, do tog trenutka veoma zainteresiranih za vlasništvo nad Croatia osiguranjem.

Među tri zapažena poslovna poteza u regiji je i odluka Stanić grupe iz Splita da za 45 miliona eura od Jamnice, kompanije u sastavu Agrokora, preuzme punionicu sokova u Jastrebaskom te brendove sokova pod nazivom Juicy. Ovom investicijom Stanić grupa, koja je do sada snažno bila prisutna na tržištu BiH, čini veliki korak u širenju na Hrvatsku i susjedna tržišta.

Arapi svjetska velesila

Kada je riječ o svjetskom biznisu, 2013. godinu obilježilo je višemjesečno spekuliranje o tome da Microsoft od Nokie kupuje odjel Uređaji i servisi i time pod svoju kontrolu stavlja brend mobilnih uređaja Lumia. To se početkom septembra konačno i desilo nakon što je američki div za tu akviziciju ponudio 7,2 milijarde dolara. Na ovaj način Microsoft je ujedinio najvećeg svjetskog proizvođača hardvera za mobilnu platformu Windows Phone.

Na drugom mjestu u ovoj kategoriji poslovnih poteza 2013. našla se narudžba šeika - vlasnika vazduhoplovne kompanije Emirates iz Dubaija za kupovinu 150 najmodernijih putničkih aviona američkog proizvođača Boing u vrijednosti većoj od 100 milijardi američkih dolara. Uz to, od evropskog Airbusa naručili su 50 aviona tipa A380 vrijednih 23 milijarde USD. Sa ovom flotom arapski avioprevoznici postaju svjetska velesila u putničkom aviosaobraćaju.

S obzirom na veliku nezaposlenost u cijelom svijetu, javnost je ove godine sa ushićenjem primila najavu američkog automobilskog diva Ford da će u 2014. godini, unatoč bankrotu grada Detroita, zaposliti 5.000 novih radnika i predstaviti 16 novih modela automobila. Ovaj hrabri iskorak ulijeva nadu u skoro potpuno ozdravljenje svjetske autoindustrije nakon nekoliko godina primjetne stagnacije.

Loša praksa

Analiza poslovnih poteza koju smo posebno temeljito proveli za područje Bosne i Hercegovine ukazuje na to da su u 2013, kao i prethodnoj 2012. godini, bile dominantne loše prakse u privredi. Porastao je broj kompanija sa neredovnom isplatom radničkih zarada i neplaćanja poreza i doprinosa, odustajanja od započetih investicija, neuspjelih stečajeva. Uz to, sve je više i sudskih sporova u oblasti privrednog kriminala. Pritom u najvećem dijelu BiH izostali su potezi u korist podsticanja biznisa, olakšanog investiranja i novog zapošljavanja. A država se za to vrijeme enormno zadužuje i na naplatu stižu rate odavno potrošenih kredita, tako da ćemo u 2014. morati vratiti blizu milijarde KM dugova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije