Potpisan ugovor za obnovu željeznog mosta na Drini

02.01.2016. 10:46 / Izvor: Akta.ba
Potpisan ugovor za obnovu željeznog mosta na Drini

Za deset mjeseci Fočaci će dobiti moderan most sa dvije kolovozne trake kako bi se saobraćaj odvijao u oba smjera, dvije pješačke staze koje će od kolovoza biti odvojene željeznom konstrukcijom.

Ugovorom vrijednim tri miliona maraka, koji su danas potpisali načelnik opštine Foča Radisav Mašić i predstavnici preduzeća „Enikon gradnja“ iz Zvornika u Foči, počinje dugo iščekivana obnova željeznog mosta na Drini, koji je srušen prilikom NATO bombardovanja. Za deset mjeseci, koliko je rok za izvođenje radova, Fočaci će dobiti moderan most sa dvije kolovozne trake kako bi se saobraćaj odvijao u oba smjera, dvije pješačke staze koje će od kolovoza biti odvojene željeznom konstrukcijom.

Željezni most na rijeci Drini na ulazu u Foču godinama je bio stalna opasnost za vozače i pješake, a na njemu je zabilježen i jedan smrtni slučaj, kao i brojne povrede. Novi most sačuvaće prvobitni izgled, kako to nalaže njegov status nacionalnog spomenika kulture BiH.

Za ovaj kapitalni projekat od višestrukog značaja za lokalnu zajednicu sredstva će zajedno obezbijediti Opština Foča i Vlada RS, rekao je načelnik opštine Foča, Radisav Mašić:

"Mi smo iz kredita obezbijedili 300 000 maraka, Ministarstvo saobraćaja i veza RS obezbijedilo je 400 000 maraka i Vlada RS 600 000 maraka za 2016.godinu. Preostali dio ide u narednih pet godina, a mi ćemo se potruditi da to i obezbijedimo. Ovo je za nas veliki događaj i jedna čestitka svim našim građanima za Novu godinu u kojoj ćemo, između ostalog, dobitii novi most na rijeci Drini", rekao je Mašić.

Izvođač radova, zvorničko preduzeće „Enikon gradnja“ obećava da će povjereni posao završiti u predviđenom roku, a kao podizvođača angažovaće lokalno preduzeće „Srbinjeputevi“.

"Prvi pripremni radovi biće sanacija samih temelja mosta, zatim demontaža stare konstrukcije mosta i postavljanje nove. Imali smo prethodna iskustva na sličnim psolovima, naročito na izgradnji čeličnih konstrukcija što je upravo i predmet ugovorenog posla", rekao je direktor firme „Enikon gradnja“, Miroslav Lazarević.

Zimski period izvođač radova iskoristiće da fabrički pripremi željeznu konstrukciju, tako da će na proljeće uslijediti zemljani radovi i montaža nove konstrukcije mosta.

Ovim kapitalnim projektom Foča će konačno dobiti moderan most preko Drine, koji magistralni put povezuje sa Univerzitetskom bolnicom Foča, Medicinskim fakultetom, Studentskim domom, koji će uskoro biti useljiv za 340 studenata, Kazneno-popravnim zavodom i gradskim naseljem Donje Polje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije