Investicije / NEKRETNINE

Potpisani ugovori za izgradnju sekcije Kakanj – Visoko na autocesti Zenica – Sarajevo – Mostar

12.12.2007. 11:37 / Izvor: Fena

U sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu danas (12.12.2007.) su potpisani ugovori za izgradnju autoceste i za usluge nadzora na izgradnji autoceste Zenica - Sarajevo - Mostar, dionica Kakanj -Visoko, sekcija i Kakanj - Dobrinje, u dužini 9,40 km.

Uime investitora, Vlade Federacije BiH, oba ugovora je potpisao direktor Federalne direkcije za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta Erdal Trhulj.

Ugovor za izvođenje radova potpisan je s odabranim izvođačem radova – BH konzorcijem, koji čine: Euroasfalt d.o.o Sarajevo, lider Konzorcija, Hering d.o.o. Široki Brijeg, HP Investing d.o.o. Mostar i Putovi d.o.o. Grude.

Vrijednost ovog ugovora je 64.474.095,20 KM, a rok za završetak radova je 12 mjeseci.

Ugovor za usluge nadzora na izvođenju radova potpisan je s odabranim izvođačem radova – konzorcijem, koji čine: Divel d.o.o Sarajevo, lider konzorcija, te Zavod za saobraćaj Građevinskog fakulteta u Sarajevu i Ipsa Institut d.o.o. Sarajevo.

Vrijednost ovog ugovora je 1.267.110 KM.

Federalni ministar prometa i komunikacija Nail Šećkanović nakon potpisivanja ugovora istaknuo je da će Federacija BiH iduće godine u ovo vrijeme, kada bude završena spomenuta dionica, imati 37 kilometara autoceste čime će biti moguće osigurati zatvoreni sistem naplate cestarine, od koje se može očekivati godišnji prihod od 20 miliona KM.

On je također istaknuo da će danas otputovati u Češku da bi razgovarao o kreditima sa Češkom bankom koja bi poslužila za izgradnju autoceste Tuzla – Orašje, u dužini 70 km.

Prema njegovim riječima, Vlada je u pripremi i za izgradnju brze ceste Lašva-Vitez-Travnik- Donji Vakuf, čija dužina treba da bude oko 70 km.

Premijer FBiH Nedžad Branković je kazao da je Federalna vlada danas pokazala da ima koncept građenja putne infrastrukture te da će novac koji bude naplaćen od cestarine također biti utrošen za daljnju izgradnju autoceste Zenica-Sarajevo-Mostar.

Potpisivanju današnja dva ugovora, uz predstavnike izvođača radova i federalnog premijera, prisustvovale su predsjednica i dopredsjednica FBiH Borjana Krišto i Spomenka Mićić te federalni ministri Vahid Hećo, Salko Obhođaš, Nail Šećkanović, Meliha Alić, Zahid Crnkić i Muhidin Alić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije