Država će poduprijeti spašavanje Borova

19.07.2013. 09:36 / Izvor: Poslovni dnevnik
Država će poduprijeti spašavanje Borova

Borovo neće u likvidaciju, država će poduprijeti program restrukturiranja uprave, koji je na sastanku u Ministarstvu gospodarstva u srijedu predstavljen ministru gospodarstva i rada i ministru financija.

Borovo neće u likvidaciju, država će poduprijeti program restrukturiranja uprave, koji je na sastanku u Ministarstvu gospodarstva u srijedu predstavljen ministrima gospodarstva i rada Ivanu Vrdovljaku i Mirandu Mrsiću te pomoćniku ministra financija Branku Šegonu.

Načelno su poduprli program spašavanja Borova koji bi idućih dana trebao biti predan u sklopu predstečanog postupka. Program, prema riječima predsjednika Nadzornog odbora Borova Stjepana Ćuraja, predviđa rješavanje ukupnih obveza koje premašuju 164 milijuna kuna. Od toga je 60 milijuna kuna duga državi, 50 milijuna bankama, 27 milijuna kuna čine sudski sporovi, a 25 milijuna kuna dug je dobavljačima. Programom se predviđa da država, koja je i 100-postotni vlasnik, otpiše kamate i 30 posto glavnice duga, dok bi ostatak bio pokriven zamjenom za nekretnine. Ostale obveze bile bi reprogramirane, uz godinu dana počeka i mogućnost povrata do najviše deset godina.

Što se nekretnina tiče, Borovo planira za osiguravanje stabilnosti pustiti iz vlasništva nefunkcionalne nekretnine, od vrtića, stadiona, parka i aerodroma. Vrijednost takvih nekretnina prelazi, procjenjuje Ćuraj, 100 milijuna kuna i omogućit će daljnje poslovanje tvrtke koja je već dva desetljeća u konstantnoj blokadi. Deblokada i smanjenje troškova postići će se pripajanjem zdravih poduzeća iz sustava, a idući važan zadatak je i osiguranje sirovine za proizvodnju. Borovu, naime, ne manjka narudžbi, trenutačno proizvode za Francusku, imaju narudžbe za vojsku, te za Konzum, a čak bi mogli pokrenuti i rad u drugoj smjeni. No, zbog teške i neizvjesne situacije ne uspijevaju osigurati novac za sirovine. To će, nadaju se, riješiti sama potpora države. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije