Investicije / NEKRETNINE

Privredna kriza neće zaustaviti gradnju autoputa

13.01.2009. 11:45 / Izvor: Večernji List

Privredna kriza koja potresa svijet te stezanje kaiša u ovoj, ali i nekoliko sljedećih godina, trebali bi zaobići cestogradnju u FBiH. Iako su na kraju godine ostali neisplaćeni dugovi od 5,6 miliona KM za dionicu Dobrinje – Kakanj.

"Nisu nam isplatili, a radovi su 90 posto završeni", rekao je Hamed Ramić, direktor firme Euroasfalt.

"Sada nema sredstava, ali čim u proračunu bude novca, isplaćivat ćemo dio po dio firmama kojima smo dužni", rekla je Amela Mulavdić, glasnogovornica Ministarstva finansija FBiH. Ali to nisu sva dugovanja.

"JP Direkcija cesta FBiH više ne provodi izgradnju autocesta, jer je formirana Direkcija za autoceste FBiH. No, iz vremena izgradnje dionice autoceste Visoko – Dobrinje, koju je provodila JP Direkcija cesta FBiH, postoji dug izvođačima radova u iznosu od 1.100.000 KM. Nadamo se da je Vlada FBiH proračunom osigurala ova sredstva i da će biti isplaćena izvođačima radova.

Također, s obzirom da se magistralne ceste finansiraju iz vlastitih prihoda JP Direkcija cesta FBiH, Vlada FBiH po tom osnovu ništa ne duguje", stav je Direkcije cesta FBiH.

"Kandidirat ćemo se i za druge dionice, one se finansiraju iz kreditnih sredstava, stoga očekujemo da će isplata u idućem razdoblju biti redovnija", kazao je Ramić. Dok se građani pitaju hoće li izgradnja autocesta biti usporena ili odgođena, za direktora Direkcije za autoceste FBiH Erdala Trhulja dvojbe nema.

"Neće biti usporena ni odgođena. U 2009. godini očekujemo 10 miliona KM cestarina, a kada se otvori još jedna dionica, to će onda biti 25 miliona KM godišnje, 10 pfeninga iz akcize će se izdvajati za autoceste. To će biti dovoljno", kaže Trhulj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije