Započelo ograđivanje stećaka na Skenderiji

Investicije / PROJEKTI

Započelo ograđivanje stećaka na Skenderiji

Projekat finansira Općina Centar koja je za ovu namjenu izdvojila 5.000 KM.

16.08.2019. 08:13 Izvor: / Akta.ba

Uprkos nepovoljnim vremenskim uvjetima koji su vladali tokom jučerašnjeg dana radnici građevinske firme "Sela" su započeli sa realizacijom projekta postavljanja zaštitne ograde duž obale Miljacke kod taksi štanda na Skenderiji.

Projekat finansira Općina Centar koja je za ovu namjenu izdvojila 5.000 KM. 

Osim povećanja sigurnosti građana, posebno djece, prvenstveni cilj ovog projekta je zaštita postojećih srednjevjekovnih nadgrobnih spomenika, stećaka, koji se nalaze duž lijeve obale rijeke između dva mosta. 

U toku je iskop rupa za postavljanje nosivih stubova između kojih će biti ugrađena zaštitna željezna ograda duga 70 metara i visoka 60 centimetara. Završetak radova je planiran do kraja ove sedmice. 

Ova ostavština naših bogumilskih predaka, koja se danas nalazi na lokalitetu Skenderije, je 1893. godine izvađena iz korita rijeke Miljacke prilikom gradnje obližnjeg  željeznog mosta, poznatijeg kao Ajfelov most.

Tom prilikom je pronađeno oko 60 stećaka, ali je zbog nepažnje prilikom vađenja i izvođenja radova, spašeno samo njih dvanaest. 

Ovakve nadgrobne spomenike, po mnogo čemu jedinstvene u Evropi i svijetu, su gradili naši bogumilski preci i danas u užem centru grada nalaze se još samo ispred Filozofskog fakulteta i u botaničkom vrtu Zemaljskog muzeja BiH, dok u širem pojasu grada je evidentirano 37 lokaliteta sa stećcima od čega je najpoznatija nekropola sa stećcima i nišanima u selu Donji Močioci. Ovaj lokalitet je 2008. godine Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglasila nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije