Živinice dobile prve smart ulične lampe i punjač za električne automobile

30.08.2019. 10:32 / Izvor: Akta.ba
Živinice dobile prve smart ulične lampe i punjač za električne automobile

Na zgradi Gradske uprave Živinice postavljen i pušten u rad savremeni aparat za besplatno punjenje električnih automobila, te je time naš grad dobio prvu stanicu za napajanje.

Na zgradi Gradske uprave Živinice postavljen i pušten u rad savremeni aparat za besplatno punjenje električnih automobila, te je time naš grad dobio prvu stanicu za napajanje.

Riječ je o savremenom punjaču koji omogućava brzo punjenje baterije vozila u roku od 25 minuta, a s tim punjenjem prosječni električni automobil može preći oko 200 kilometara.

Nabavka punjača za električne automobile omogućena je kroz saradnju sa UNDP-om i Slovačkom ambasadom. Pored instalacije punjača, kroz navedenu saradnju je nedavno postavljeno deset smart uličnih lampi u Topličkoj ulici Grada Živinice.

Prema riječima gradonačelnika Samira Kamenjakovića radi se o pilot projektu preko kojeg je deset smart uličnih lampi postavljeno u Topličkoj ulici, a nakon testne faze aplicirat će se za nove projekte kroz koje će se obezbijediti smart lampe u cilju kvalitetnog osvjetljenja cijelog područja Grada Živinica.

Napominjemo, da je gradonačelnik Samir Kamenjaković potpisao Projektnu dokumentaciju za Smart City – pametni grad. S tim u vezi gore navedeni projekti predstavljaju “ Smart city” rješenja kojima se štedi novac i podiže kvalitet života.

Održivi razvoj i pametne tehnologije postaju važan segment svih strategija i promišljanja o budućem razvoju.

“Na zgradi Gradske uprave Živinice postavili smo jedan sofisticiran aparat za punjenje električnih automobila, a preko Slovačke ambasade i UNDP-a smo ga uspjeli besplatno dobiti. Naime, Grad Živinice je, zajedno sa Zadrom i Nikšićem, nosioc projekta Smart City, a u okviru projekta smo dobili deset smart lampi i navedeni aparat za punjenje. Željeli smo da naš grad preraste u jedan savremen grad tako što ćemo ga okrenuti ka Europi, a prema svim standardima koje smo do sad ispunili mi idemo u tom pravcu. Smatram da će ovo biti jedan pozitivan signal kojim ćemo dati potencijal i mogućnost da se i na privatnim pumpama krene sa postavljanjem električnih punjača, kako bi stimulisali naše građane da uzimaju ovakvu vrstu automobila. Postavljanjem punjača za električne automobile smo također potencionalnim investitorima koji često dolaze sa električnim automobilima u naš grad željeli pokazati da imaju mogućnost punjenja istih. Napominjem, da će punjenje električnih automobila biti besplatno. Ovim prije svega želimo dati jednu jaku poruku da će gradska uprava pratiti sva savremena dešavanja i promjene u našem okruženju i da će ići u korak s njima. Dakle, bilo da je to riječ o elementarnim stvarima koje su potrebne običnom čovjeku, ili ipak o onim sofisticiranijim, koji prelaze u jednu sferu ekologije. Želimo se okrenuti ekologiji i iz nje iskoristiti ono najbolje, te kroz turizam Grada Živinica promovisati zdravo življenje. Težnje su nam da Grad Živinice budu jedna od poželjnih turističkih destinacija. Kada je u pitanju aspekt ekologije otvaranjem prvog autoputa za biciklo, a koje će se desiti u narednim danima, mi želimo poslati posebnu poruku iz našeg grada. Ovo je mali korak koji smo napravili, ali vjerujte mi otvorili smo velika vrata kvalitetnijim promjenama koje smo spremni usvojiti kako bi postavili novu filozofiju naše lokalne zajednice i države Bosne i Hercegovine prema Europi i Europskoj uniji. Mi moramo ići u korak s vremenom i na taj način pokazati naše težnje i viziju koju tim putem nastojimo u potpunosti izvršiti”, rekao je gradonačelnik Samir Kamenjaković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije