Njemačka razvojna banka zainteresovana za enegetske projekte u RS

30.09.2019. 13:04 / Izvor: Fena
Njemačka razvojna banka zainteresovana za enegetske projekte u RS

Delegacija Njemačke razvojne banke posebno je iskazala interes za projekte u oblasti energetike,.

Ministarka finansijav Republike Srpske, Zora Vidović, razgovarala je danas u Banjaluci sa Adamom Drosdzolom, novoimenovanim direktorom Kancelarije KfW u BiH, o projektima u oblasti energetske efikasnosti, revitalizaciji i izgradnji vodovodne i kanalizacione infrastrukture, kao i razvojnim projektima u elektroenergetskom sektoru.

„Veoma smo zahvalni Njemačkoj razvojnoj banci na spremnosti i volji za podršku Republici Srpskoj, te dosadašnjim uspješno realizovanim projektima, koji su od velikog značaja za razvoj Republike Srpske", izjavila je ministarka Vidović i dodala da je od posebnog značajna podrška lokalnim zajednicama od kojih će direktnu korist imati građani.

U razgovoru sa direktorom Kancelarije Njemačke razvojne banke, ministarka je istakla da je nedavno Vlada Republike Srpske prihvatila grant sredstva KfW-a za projekat energetske efikasnosti u javnim zgradama, koji bi trebao dati doprinos približavanju standardima Evropske unije u oblasti energetske efikasnosti.

Posebno smo zadovoljni činjenicom da KfW uz kreditna sredstva pruža i grantove, bez kojih bi opštinama i gradovima bilo veoma teško obezbjediti potrebna sredstva za ključne projekte", izjavila je ministarka Vidović i navela da je jedan od uspješnih projekata  vodosnabdjevanje i odvođenje otpadnih voda u Banjaluci, za koji je obezbjeđeno 18 miliona evra.

Delegacija Njemačke razvojne banke posebno je iskazala interes za projekte u oblasti energetike, gdje se nakon uspješno završene dvije faze projekta revitalizacije HE „Trebinje 1", nastavlja faza tri revitalizacije s ciljem produženja radnog vijeka hidroelektrane.

​​Predstavnici KfW-a su iskazali zadovoljstvo saradnjom sa Ministarstvom finansija i poručili da očekuju uspješan nastavak saradnje u skladu sa postojećim programskim opredjeljenjima te finansijske institucije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije