Počinje betoniranje podloge za Park mira na Darivi
OTVORI GALERIJU

Investicije / PROJEKTI

Počinje betoniranje podloge za Park mira na Darivi

Nivelisana je i tamponirana kompletna površina na kojoj se gradi kombinovani park na popularnom šetalištu Aleji ambasadora.

22.10.2019. 08:56 / Izvor: Akta.ba

Nivelisana je i tamponirana kompletna površina na kojoj se gradi kombinovani park na popularnom šetalištu Aleji ambasadora, potvrđeno je iz nadležne općinske Službe za lokalni razvoj i mjesne zajednice.

Ideja projekta je dobijanje jedinstvene oaze za odmor i opuštanje u neposrednoj blizini gradske jezgre, a u njegovoj izgradnji učestvuju Općina Stari Grad, Ambasada Kraljevine Švedske u BiH i UNDP-a u BiH i JU Zaštićena prirodna područja KS.

"Površina je nivelisana i tamponirana, postavljeni su ivičnjaci na kompletnom prostoru i ove sedmice planirano je betoniranje igrališta", pojašnjavaju iz Službe. Nakon toga planirano je postavljenje betonskih kocki, te sprava i dječijeg mobilijara. Na fotografijama gdje su vidljivi radovi na betonskim krugovima, na tom mjestu planiran je prostor za odmor koji će biti odvojen od igrališta.

Podsjećamo, na ovom lokalitetu nalazilo se devastirano dječije igralište. Budući Park mira gradi se na površini od oko 1.200 metara kvadratnih i sadržavat će mobilijar za djecu, uključujući i djecu sa invaliditetom, fitness sprave za rekreaciju, te će biti obogaćen travom, sadnicama, ukrasnim grmljem, cvijećem, klupama za odmor.

Ovaj projekat, simboličnog naziva "Park mira", rezultat je uspješne implementacije projekta "Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH", a sa 150.000 KM finansira ga Ambasada Švedske u BiH i to na inicijativu ministrice vanjskih poslova Švedske Margot Wallström.

Služba za lokalni razvoj i mjesne zajednice je prethodno pribavila svu tehničku dokumentaciju i neophodne saglasnosti za implementaciju projektnih aktivnosti, te uključila međunarodne partnere.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije