Dupla ušteda s led svjetiljkama

06.01.2020. 10:18 / Izvor: Oslobođenje
Dupla ušteda s led svjetiljkama

Na proljeće bi trebalo početi uvođenje led rasvjete u Titovoj ulici, od Vječne vatre do SCC-a, i u Ferhadiji.

Još prije dvije-tri godine iz Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture KS-a najavljivali su zamjenu postojeće javne rasvjete sa 33.000 led svjetiljki, čime bi se poboljšalo osvjetljenje i uštedjela električna energija, međutim, tada je sve ostalo samo na pokušajima. Danas imamo situaciju da je pojedina rasvjeta dotrajala, da se stalno kvari i da jedva osvjetljava, te da su neke ulice doslovno u mraku. Takvo stanje trebalo bi se promijeniti, navodi ministar Srđan Mandić, jer se u ovoj godini Ministarstvo namjerava ozbiljnije pozabaviti ovim pitanjem.

Kvalitet

"Već smo uradili jedan projekat s led rasvjetom na Bjelašnici i na to je utrošeno 70.000 KM. Ugrađena je led rasvjeta i u Hadžićima i to je koštalo 40.000 KM. Također, i na ulazu u Vogošću, tačnije u Semizovcu, postavljene su led svjetiljke i u to smo investirali 100.000 KM. Sada imamo gotov projekat i za uvođenje led rasvjete u Titovoj ulici, od Vječne vatre do SCC-a, i u Ferhadiji i to će se raditi na proljeće", kazao je Mandić i dodao da je njihovo opredjeljenje da postavljaju savremenu rasvjetu dio po dio u KS-u i da se sve radi transparentno i kvalitetno.

Ključni razlog za uvođenje ovakvog osvjetljenja, prema njegovim riječima, jeste ušteda električne energije. Navodi da Ministarstvo Elektroprivredi BiH godišnje plati 6,3 miliona KM za električnu energiju, a ukoliko bi se za javnu rasvjetu koristile led sijalice, trošak za struju bio bi prepolovljen. Osim toga, ove sijalice su dugotrajnije i kvalitetnije.

Stubovi

"Svako investiranje u uličnu rasvjetu će se isplatiti i vratiti kroz uštedu u električnoj energiji", ističe Mandić.

On je također kazao da je plan na nivou Ministarstva uspostaviti savremeni centar za upravljanje javnom rasvjetom.

"Trenutno ne postoji baza podataka niti je zavedeno koliko imamo stubova javne rasvjete u KS-u. Zato ćemo napraviti savremeni softver, uraditi inventuru stubova i sve te podatke unijeti u sistem. Tako ćemo moći pratiti koliko svaki stub troši električne energije, gdje su kvarovi i kako bismo mogli brže reagovati", naveo je Mandić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije