MHE Restoka instalisane snage 249 kW na javnom uvidu

Investicije / PROJEKTI

MHE Restoka instalisane snage 249 kW na javnom uvidu

Skupština Opštine Ribnik je saglasna sa izgradnjom MHE što je potvrdila u martu prošle godine.

13.02.2020. 12:05 / Izvor: Akta.ba

Studija o uticaju na životnu sredinu za projekat male hidroelektrane "Rastoke", na rijeci Rastoka nalazi se na javnom uvidu.

MHE je instalisane snage 249 kW, a investitor projekta je "Šiling Сompany" Ribnik.

Skupština Opštine Ribnik je saglasna sa izgradnjom MHE što je potvrdila u martu prošle godine.

Kako je navedeno u Studiji izgradnje MHE planirana je sa ciljem da se ubrza razvoj ruralnih područja, s obzirom na to da se najveći dio lokacija nalazi u tim oblastima. Ukupan hidroenergetski potencijal na svim slivovima u Republici procijenjen je na 341 MW, što odgovara proizvodnji oko 1.500 GWh/godišnje

Planirana hidroelektrana instalisane snage 249 kW, se gradi bez ustave i akumulacije, kao protočno – derivaciona hidroelektrana i spada u red malih hidroelektrana.

Javni uvid u nacrt Studije uticaja na životnu sredinu  za MHE "Rastoka koja je u potpunosti u skladu i sa Akcionim planom zaštite životne sredine za BiH (NEAP), koji je usvojen 2003. godine " održat će se 28.02.2020. u sali SO Ribnik, zgrada opštine Ribnik, sa početkom u 11,00 časova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije