Potpisan Memorandum o zaštite izvorišta rijeke Sane

31.12.2020. 12:33 / Izvor: Akta.ba
Potpisan Memorandum o zaštite izvorišta rijeke Sane

Navedeni projekat dio je Razvojne strategije opštine Mrkonjić Grad, a finansiran je najvećim dijelom sredstava Evropske Unije dostpunim kroz program EU4Business.

Opština Mrkonjić Grad potpisala je Memorandum o razumjevanju na aktivnostima o zaštite izvorišta rijeke Sane, a istovremeno je i  nosilac projekta „Zelena destinacija u dolini gornjeg toka Sane i Plive“ kojim je, između ostalog, predviđena i zaštita izvorišta rijeke Sane.

Navedeni projekat dio je Razvojne strategije opštine Mrkonjić Grad, a finansiran je najvećim dijelom sredstava  Evropske Unije dostpunim kroz program EU4Business. Buduće zaštićeno područje će se prostirati na području koje teritorijalno pripada dvjema lokalnim zajednicama opštinama Mrkonjić Grad i  Ribnik.

Cilj ove saradnje je očuvanje i zaštita izvorišta i gornjeg toka rijeke Sane, kroz razmjenu informacija i realizaciju zajedničkih aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja na području opština Mrkonjić Grad i Ribnik.

Ovaj Memorandum o razumijevanju su prihvatitli i potpisali predstavnici sljedećih institucija i organizacija civilnog društva:

- Opština Mrkonjić Grad

- Opština Ribnik

- Javno preduzeće šumarstva „Šume Republike Srpske“ a.d. Sokolac,

- Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS

- Udruženje građana Green Ways, Mrkonjić Grad

- Udruženja građana Centar za životnu sredinu, Banja Luka

Potpisivanjem Memoranduma učinjen je prvi i vjerovatno najvažniji korak u procesu dobijanja pravnog statusa zaštićenog područja na izvorištu rijeke Sane. Predmet zaštite su izvori rijeke Sane, donji tok rijeke Korane i pećina Mračaj koji zajedno predstavljaju nevjerovatno zgusnut, složen i mnogostruk sistem slatkovodnih staništa u kojem se susreću sva tri tipa izvorišta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti