VELIKO I MALO

Jezero Balkana jedan od bh. turističkih bisera

24.02.2023. 15:06 / Izvor: Fena
jezero balkana

Najveći turistički biseri na području općine Mrkonjić Grad, u kojoj postoje dobri prirodni uslovi za razvoj brdsko-planinskog i seoskog turizma, su planina Lisina i jezero Balkana

Najveći turistički biseri na području općine Mrkonjić Grad, u kojoj postoje dobri prirodni uslovi za razvoj brdsko-planinskog i seoskog turizma, su planina Lisina i jezero Balkana u njenom podnožju.

Jezero Balkana, udaljeno četiri kilometara od centra općine, pored nekadašnjeg "Puta AVNOJ-a" (Jajce - Mrkonjić Grad - Bihać), najatraktivnije je izletište u tom kraju. Omeđeno je pašnjacima i gustim hrastovim i četinarskim šumama.

jezero balkana

Balkanu čine dva ovalna vještačka jezera: Veliko i Malo, ukupne površine 56.000 m2. Izgrađena su 50-ih godina 20. vijeka.

Napajaju se iz planinskih potoka Cjepalo i Skakavac i iz sublakustrijskih (podvodnih), izvora ispod Velikog jezera. Jedina otoka je Crna Rijeka, koja teče u pravcu jug-sjever i nakon 17 km se ulijeva u Vrbas. Manji dio jezera uređen je kao kupalište, a veći je bogat pastrmkom.

jezero-balkana

Inače, ime Balkana nema veze sa imenom Balkan, budući da su prema predanju tu bila dva snažna i duboka izvora - bunara, puna ribe. Kako se riba na turskom kaže "baluk", izvori su prozvani "Baluk-hana" (stanište riba). Tokom vremena ime je promijenjeno u "Balukana", i na kraju je ostalo samo Balkana.

Osim brojnih putnika, izletnika tokom cijelog ljeta iz cijele iz BiH, koji svrate i posjećuju Balkanu, brojni su gosti koji dolaze u posjetu i odmor provode na Balkani iz svih zemlja regiona, posebno iz susjedne Srbije, a najviše iz Beograda i Novog Sada, od kojih mnogi i vode porijeklo sa tih prostora te odmor provode kod rodbine.

jezero-balkana

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza