Uskoro parcelacija na trasi za autoput kroz Semberiju

03.03.2020. 08:07 / Izvor: Akta.ba
Uskoro parcelacija na trasi za autoput kroz Semberiju

Grad Bijeljina je prije nekoliko mjeseci usvojio prostorni plan i definisao trasu autoputa preko teritorije Grada Bijeljina.

Nekoliko timova Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove uskoro će stići u Semberiju i početi parcelaciju na trasi budućeg autoputa koji će prolaziti pored Bijeljine, izjavio je gradonačelnik ovog grada Mićo Mićić nakon sastanka sa ministrom komunikacija i transporta BiH Vojinom Mitrovićem.

Mićić je istakao da je Grad Bijeljina prije nekoliko mjeseci usvojio prostorni plan i definisao trasu autoputa preko teritorije Grada Bijeljina, nakon čega je Narodna skupština Republike Srpske donijela odluku o planu parcelacije.

"Mi nismo previše uticali na trasu, ali smo zahtijevali da bude udaljena kilometar od "Poslovno-industrijske zone 2", da tu bude petlja, jer je regulacionim planom u blizini predviđena i buduća željeznička stanica. Upravo je jedna od tema današnjeg razgovora bila i revitalizacija željezničkog saobraćaja, o čemu je gospodin Mitrović razgovarao sa nadležnim u Srbiji, ali i Evropskoj uniji. Cilj je da prvenstveno oživimo transportni željeznički saobraćaj, a da pruga eventualno bude produžena ka Šamcu i Brčkom", naglasio je Mićić.

Govoreći o izgradnji nove autobuske stanice na mjestu stare željezničke, gradonačelnik Bijeljine je dodao da postoji ideja da postojeća pruga koja prolazi pored silosa do zaobilaznice, bude uklonjena, a da se na toj dionici izgradi nova ulica koja će omogućiti da autobusi saobraćaju direktno do parkinga, ne stvarajući gužvu u gradu.

"Još jedna važna tema o kojoj smo razgovarali je asfaltiranje puta do graničnog prelaza Jamena i modernizacija ovog prelaza. Grad Bijeljina je još sa prošlim sazivom Savjeta ministara BiH počeo rješavanje ovog pitanja i dobili smo 350.000 KM za asfaltiranje dionice od Crnjelova ka Jameni, ali ostalo je još dva kilometra puta koji nije asfaltiran. Sa ministrom smo danas dogovorili da pripremimo elaborat i podnesemo zahtjev Savjetu ministara BiH za oko 300.000 KM, a uputićemo dopis i Upravi za indirektno oporezivanje da nešto učine jer je ovo jedini međudržavni prelaz koji nema električnu energiju", naveo je Mićić.

Ministar komunikacija i transporta BiH Vojin Mitrović rekao je da je ovo​ njegova​ prva zvanična posjeta Bijeljini, nakon što je preuzeo funkciju, i da je sastanak sa gradonačelnikom Mićićem pokrenuo rješavanje veoma značajnih pitanja za Semberiju.

"Razgovarali smo o izgradnji mosta na rijeci Savi, odnosno graničnog prelaza i dionice autoputa Rača-Bijeljina, puta koji će dalje ići ka Brčkom, Šamcu, Vukosavlju, do Banjaluke. Bilo je riječi i o mogućnosti korekcije priključka autoputa na zaobilaznicu i mislim da smo tu postigli neku vrstu dogovora. O željezničkom saobraćaju razgovarao sam i na nedavno održanom sastanku sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zoranom Mihajlović, odnosno o uspostavljanju željezničkog saobraćaja od Šida do Bijeljine. Cilj nam je i da ubrzamo saobraćaj preko Rače, odnosno da smanjimo gužve", istakao je Mitrović.

On je naglasio da je na sastanku u Beogradu dogovoreno formiranje operativnog tima koji će činiti 11 članova iz Srbije i isto toliko članova iz BiH, koji će pratiti realizaciju projekta izgradnje mosta na Rači, dionice autoputa do Doboja, te rješavati sve probleme koji se pojave, a mogu biti ​uklonjeni​ na ministarskom nivou.
 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije