U Trebinju završena izgradnja Palate pravde

14.04.2020. 09:40 / Izvor: Nezavisne novine
U Trebinju završena izgradnja Palate pravde

Udio grada Trebinja je iznosio blizu milion maraka u infrastrukturnom i dokumentacionom dijelu poslova, te obezbjeđivanju zemljišta.

U Trebinju su završeni svi radovi na izgradnji Palate pravde, jednog od najmodernijih pravosudnih objekata, ne samo u BiH, već i šire, a u toku je čišćenje i opremanje kancelarija.

Iako je za kraj aprila bilo planirano i zvanično otvaranje ovog velelepnog objekta, to se neće uskoro desiti, ali se u zgradu unosi namještaj i radi na finalnom obezbjeđivanju prostora za rad.

"Svi radovi su završeni, unesena je i većina namještaja, nešto postojećeg koji smo koristili u našim pravosudnim ustanovama i ranije, a ostatak je dokupljen, pa smo zaista i planirali zvanično preseljenje krajem mjeseca, ali nas je u svemu omela novonastala situacija vezana za virus korona", kaže predsjednik Okružnog suda Trebinje Bojan Stević.

On napominje da se zbog novonastale situacije na objektu trenutno mogu raditi samo neki poslovi koji se rade pojedinačno, odnosno ispituje se sistem grijanja i hlađenja te još neke tehničke stvari.

Nakon unosa namještaja slijedi i informaciono-tehnološko i telekomunikacijsko umrežavanje, što će se, shodno situaciji, postepeno raditi, ali od konačnog preseljenja pravosudnih ustanova koje će ovdje djelovati još nema ništa i tako će, kako kaže sudija Stević, ostati do daljeg.

"Novi objekat će u velikoj mjeri unaprijediti i rad sudova i tužilaštva, odnosno sveukupnog pravosuđa na ovom prostoru, jer će se sve odvijati na jednom mjestu, što ranije nije bio slučaj", kaže Stević, uz podsjećanje da će u Palati pravde biti smješteni Okružni i Osnovni sud, Okružno tužilaštvo, kao i Odjeljenje za podršku svjedocima, prostorije za zadržavanje i prostorije Sudske policije.

Izgradnju Palate pravde u Trebinju finansirala je Evropska unija, obezbijedivši više od milion i po evra iz IPA fondova, ali su, kako dodaje Stević, uslove za realizaciju ovog projekta obezbijedili Ministarstvo pravde RS i grad Trebinje, te Visoki sudski i tužilački savjet BiH.

Udio grada Trebinja je iznosio blizu milion maraka u infrastrukturnom i dokumentacionom dijelu poslova, te obezbjeđivanju zemljišta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije