Nastavak izgradnje glavnog fekalnog kolektora u naselјu Vojkovići - Krupac

20.06.2020. 09:52 / Izvor: Akta.ba
Nastavak izgradnje glavnog fekalnog kolektora u naselјu Vojkovići - Krupac

Ovaj projekat je u Opštini Istočna Ilidža započet još 2017. godine i odvijao se u fazama.

Na sjednici NSRS, koja je održana 17.6.2020. godine usvojena je odluka o kreditnom zaduženju prema Evropskoj investicionoj banci, u iznosu od 30.000.000 eura, za finansiranje projekta „Vodovod i kanalizacija u RS“.

Cilј ovog projekta je izgradnja i sanacija infrastrukture za vodosnabdijevanje i kanalizaciju, u svrhu zaštite zdravlјa stanovništva i životne sredine, te unapređivanja životnih uslova na teritoriji RS.

Nakon što je ispunila sve formalne uslove, Opština Istočna Ilidža je 16. 12. 2017. godine iskazala namjeru učešća u navedenom projektu i kandidovala Projekat izgradnje glavnog fekalnog kolektora u naselјu Vojkovići – Krupac, u dužini od 1.7 kilometara. Procijenjena vrijednost investicije iznosi 800.000 KM.

Ovaj projekat je u Opštini Istočna Ilidža započet još 2017. godine i odvijao se u fazama.

Prva faza, koja je ralizovana 2017. godine, obuhvatila je izgradnju pumpne stanice i potisnog voda u naselјu Blaca. U drugoj fazi došlo je do izrade glavnog kolektora Blaca – Šešlije – OŠ Vojkovići, a projekat je, jednim dijelom, finansiran od strane Ministarstva spolјne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Treća faza ovog projekta bi se odnosila na izgradnju fekalnog kolektora u naselјu Vojkovići – Krupac, čime bi se obezbijedilo da kompletno naselјe do kraja industrijske zone dobije mogućnost priklјučka na kanalizacionu mrežu.

Prema riječima načelnika Marinka Božovića, projekti koje se odnose na vodovodnu i kanalizacionu mrežu su vrlo važni za stanovništvo i zato se na njima kontinuirano radi, a mogućnost da se realizuje treća faza rezultat je rada ove opštinske uprave.

"Prepoznali smo potrebe građana ovog dijela naše opštine. Sredstva za realizaciju projekta obezbjeđivali smo iz budžeta Opštine Istočna Ilidža i tražili smo otvorene javne pozive iz ove oblasti, kako bismo u potpunosti obezbijedili finansijsku konstrukciju. Uporedo sa ovim projektima kandidovali smo i projekat formiranja Vodovoda i kanalizacije Istočna Ilidža, za koji smo uradili studiju opravdanosti, a koja je pokazala da je osnivanje Vodovoda i kanalizacije, u kapacitetima Istočne Ilidže, isplativo. Čekamo rezultate tih javnih poziva, a do tada ćemo budžetska sredstva Istočne Ilidže parcijalno usmjeravati u razvoj ovog projekta", naglasio je načelnik Božović.

Naredni korak je ratifikacija pomenutog kreditnog zaduženja u Parlamentu BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije