Dogovorena zajednička izgradnja javnog toaleta na Darivi

Investicije / PROJEKTI

Dogovorena zajednička izgradnja javnog toaleta na Darivi

Prije dvije godine završena je javna rasvjeta na dijelu od Bentbaše do Darive.

29.07.2020. 07:58 / Izvor: Akta.ba

Načelnik Općine Stari Grad mr Ibrahim Hadžibajrić i direktor JU Zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo Osman Delić održali su danas radni sastanak na kojem se razgovaralo o nastavku saradnje na projektima kojima će se obogatiti sadržaji i poboljšati infrastruktura u Zaštićenom pejzažu "Bentbaša".

Na sastanku je zaključeno da će Općina Stari Grad i JU Zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo nastaviti projekat rekonstrukcije javne rasvjete na ovom području. Već sljedećeg mjeseca počet će uvođenje LED rasvjete i postavljanje novih stubova na potezu od Darive do Kozije ćuprije. Bit će postavljeno ukupno 58 stubova na potezu dugom 1,4 kilometra.

Prije dvije godine završena je javna rasvjeta na dijelu od Bentbaše do Darive.

Kako bi se osigurali kvalitetni uslovi za odmor i rekreaciju svih posjetilaca ovog prostora, ove dvije institucije zajedno će realizovati projekat izgradnje javnog toaleta na lokalitetu Dariva. Općina Stari Grad je već pokrenula proceduru izrade projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju javnog nužnika na Darivi. Ovaj prostor zauzimat će površinu od 100 m2 i nalazit će se na sadašnjem parking proširenju na Darivi. Imat će muški i ženski toalet, toalet za invalide i sobu za presvlačenje beba. Projekat uključuje i instalaciju solarnih panela na krovu toaleta za snabdijevanje objekta toplom sanitarnom vodom.

"Uspjeli smo vratiti građane na Bentbašu i Darivu tako što smo im omogućili nove sadržaje i nastavit ćemo u tom pravcu. Drago nam je što je 'Park mira' tako brzo postao omiljeno mjesto naših građana, a naš sljedeći korak je izgradnja javnog toaleta. Nastavit ćemo i projekat 'Aleja ambasadora' kroz koji je dosad 207 ambasadora u BiH zasadilo stablo lipe na ovom šetalištu", izjavio je općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić.

"Upravo smo završili sa označavanjem biciklističke staze od Bentbaše, a nastavit ćemo i sa postavljanjem parkovskog mobilijara, novih klupa, nadstrešnica i korpi", izjavio je Osman Delić, direktor JU Zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo.

Bentbaša predstavlja jedinstven spoj prirodnih i kulturno-historijskih vrijednosti, a zbog svoje lokacije idealna je za svakodnevni bijeg iz grada u prirodu. Upravo iz tih razloga, ovaj prostor nastoji se obogatiti i učiniti što ugodnijim za boravak, te su i Općina Stari Grad i JU Zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo u prethodom periodu ulagali značajne napore u tom cilju. Na Darivi je sagrađeno igralište “Park mira”, duž šetališta su postavljene klupe, nadstrešnice, korpe i drugi parkovski mobilijar, a označena je i biciklistička staza. Na dionici od Bentbaše do Darive urađena je nova LED rasvjeta, a uveden je i video nadzor područja koji je 24 sata uvezan sa Prvom policijskom upravom – PS Logavina.

Pored općinskog načelnika Hadžibajrića, sastanku su prisustvovali i Selma Velić, pomoćnica načelnika za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica, Almedina Porča, pomoćnica načelnika za odnose s javnošću i informacioni sistem, i Adis Hadžović, pomoćnik načelnika za investicije i komunalne poslove.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije