Počinje izrada projektne dokumentacije za utopljavanje 40 javnih objekata u KS

29.07.2020. 13:51 / Izvor: Akta.ba
Počinje izrada projektne dokumentacije za utopljavanje 40 javnih objekata u KS

Sredstva za realizaciju Ugovora obezbijedila je Vlada Austrije, kroz Austrijski općinski fondu, u iznosu od 960.000 KM.

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Faruk Kapidžić i voditelj Konzorcija firmi ''EUROING'' d.o.o., CETEOR d.o.o. i KARRES Technisches Büro Ltd. Smail Nuhić potpisali su danas konsultantski Ugovor za izradu energetskih audita i detaljne projektne dokumentacije za javne objekte u KS, u okviru Projekta "Energijska efikasnost u javnim objektima Kantona Sarajevo", koji bi se trebao finansirati iz kreditnih i grant sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Sredstva za realizaciju Ugovora obezbijedila je Vlada Austrije, kroz Austrijski općinski fondu, u iznosu od 960.000 KM. 

Ambasadorica Austrije u BiH Ulrike Hartmann je istakla da Vlada Austrije nastavlja da pomaže Bosni i Hercegovini i Kantonu Sarajevo, kroz različite projekte, jer se važnost ovog projekta ogleda kroz zaštitu klime i okoliša. 

To su, kako je istakla ambasadorica Hartmann, uz stvaranje obnovljivih izvora energije neka od najvažnijih pitanja u Evropskoj uniji, zbog čega su uvijek spremni podržati projekte koji imaju ovakav cilj. 

U narednih sedam mjeseci Konzorcij treba da izradi energetski audit i detaljnu projektnu dokumentaciju za već 40 odabranih javnih objekata u Kantonu Sarajevo, u okviru pomenutog projekta, čiju realizaciju bi trebao finansirati EBRD sredstvima u iznosu od 8 miliona EUR-a kreditnih sredstava i 2 miliona EUR-a investicionog granta. 

"Ovo je projekat za koji možemo reći da je i prvi konkretan korak u borbi protiv zagađenja. Utopljavanje objekata i smanjenje utroška energije sigurno doprinosi poboljšanju kvalitete zraka. Konzorcij će uraditi kompletno snimanje svih već odabranih objekata. Nakon toga će se, uz planiranu dinamiku projektovanja, utopljavati po deset objekata godišnje. Planirano je da Projekt traje do 2023. godine", istakao je ministar Kapidžić, te najavio da će narednih dana biti objavljena lista objekata koji će biti obuhvaćeni ovim projektom.

Prema urađenim proračunima, Kanton Sarajevo će nakon okončanja projekta i utopljavanja pomenutih 40  objekata imati godišnju uštedu u energiji u vrijednosti od oko 1,3 milion KM.

Voditelj Konzorcija Smail Nuhić je istakao kako Konzorcij ima dovoljno znanja i iskustva za realizaciju Ugovora u predviđenom roku, uz kvalitet koji se traži.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije