Na Poljinama će se graditi stambeno naselje "Green building resort"

05.08.2020. 13:12 / Izvor: Akta.ba
poljine

Parcele za gradnju se nalaze u K.O. Poljine.

Općinsko vijeće Centar Sarajevo je na 53. redovnoj sjednici, održanoj dana 16.07.2020. godine, donijelo je odluku o pristupanju izradi regulacionog plana stambeno naselje "Green building resort", sazanje Akta.ba.

Parcele za gradnju se nalaze u K.O. Poljine, Općina Centar a njihova ukupna površina obuhvata iznosi P=0,82 ha.

Prema Prostornom planu Kantona Sarajevo za period 2003. do 2023. godine ("Službene novine Kantona Sarajevo", br. 26/06, 4/11 i 22/17) predmetno područje se nalazi u urbanom području u zoni planiranog građevinskog zemljišta.

Spomenuto zemljište je u vlasništvu kompanija “Green Building d.o.o. Sarajevo”, a kao njen vlasnik je Muhidin Šehović.

Kroz plan je između ostalog potrebno voditi računa o distancama između objekata, njihovom osunčanju i pravom na vidik  što je jedan od bitnih uvjeta izgradnje na padini, a potrebno planirati izgradnju kompleksa kao jednu kompaktnu stambenu cjelinu, gdje urbanističko-arhitektonsko-estetsko-oblikovni sklop elemenata objekata treba da odgovara podneblju i ambijentu u kojem se gradi, a naročito obratiti pažnju na kompoziciju ukupne ulične fasade.

Cilj izrade detaljnog planskog dokumenta je da se predmetno područje, smješteno u sjevernom padinskom dijelu Općine Centar, na lokalitetu Poljine, urbanizira na kvalitetan način, predloži optimalna organizacija prostora sa kompleksom objekata za stanovanje i isto opremi kvalitetnom saobraćajnom i komunalnom infrastrukturom.

Planom je potrebno preispitati prostorne mogućnosti područja sa aspekta konfiguracije terena, geologije i uslova stabilnosti terena, a poštujući uvjete zaštite okoliša u skladu sa odredbama Zakona o prostornom uređenju Kantona Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije