U Gimnazijskoj ulici postavljena klupa izrađena od plastičnih čepova

14.08.2020. 14:25 / Izvor: Akta.ba
U Gimnazijskoj ulici postavljena klupa izrađena od plastičnih čepova

Projekt "ČEPOklupa" je realizovan sa ciljem redukcije ambalažnog otpada i njegove reupotrebe,.

Umjetnički eksponat "ČEPOklupa", koja je izrađena od plastičnih čepova kao mozaik sa šarom bosanskog ćilima, postavljena je i od danas na raspolaganju građanima u Gimnazijskoj ulici.

Općina Centar na čelu sa načelnikom Nedžadom Ajnadžićem je dala podršku ovom projektu iskazujući i na taj način opredjeljenje za zaštitu i čuvanje okoliša.

Projekt "ČEPOklupa" je realizovan sa ciljem redukcije ambalažnog otpada i njegove reupotrebe, kroz umjetnost promovišući kulturnu baštinu naše zemlje na jedan inovativan način. 

Idejni, kreativni i vizualni koncept osmislila je istaknuta slobodna umjetnica akademska grafička dizajnerica Alma Hrasnica Dervišević, predsjednica i osnivač Udruženja "Green Art" koje kroz umjetnost zagovara kvalitet života i budi pozitivan odnos prema okolišu.

"Uspjeli smo otpad pretvoriti u umjetnost i ova klupa je rezultat toga. Htjeli smo na kreativan način uraditi nešto od otpada i ovo je njegova nova upotrebna vrijednost kroz ovakve projekte, ali i ideja drugima. Zaštita okoliša zahtijeva stalnu edukaciju građana o tome na koji način doprinijeti smanjenju otpada, održati čistom svoju neposrednu okolinu i o tome izgraditi svijest i savjest svih stanovnika planete Zemlje", kaže umjetnica Alma Hrasnica Dervišević.

U realizaciji ovog projekta učestvovalo je 55 štićenika Zavoda za specijalno obrazovanje djece Mjedenica i Dječijeg doma Bjelave, te 25 učenika Osnovne škole "Vladislav Skarić".

"Kroz ovaj projekat, a ovo je drugi po redu koji radimo sa udruženjem „Green Art“, postigli smo dva cilja. Prvi, u projektu je aktivno učestvovalo 55 štićenika Zavoda Mjedenica i Dječijeg doma Bjelave, te 25 učenika Osnovne škole „Vladislav Skarić“. Dakle imamo edukaciju mladih naraštaja o značaju čuvanja okoliša. Drugi element je da smo otpad uspjeli pretvoriti u umjetnost. Općina Centar daje veliki značaj očuvanju okoliša i životne sredine. Nizom projekata nastojimo naš životni prostor učiniti boljim i ugodnijim za život. Prirodu smo posudili od naših budućih generacija i moramo je mladim naraštajima ostaviti u što boljem stanju", naglasio je Ajnadžić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije