Pogledajte kako izgleda asfaltirana cesta Zvirovići – Međugorje (VIDEO)

03.09.2020. 10:56 / Izvor: Akta.ba
Pogledajte kako izgleda asfaltirana cesta Zvirovići – Međugorje (VIDEO)

Trenutno se radi na postavljanju nogostupa i šetnice kao i na instalaciji rasvjetnih tijela od Miletine do Tromeđe.

Proteklih dana u promet je puštena asfaltirana cesta između Miletine i Međugorja, čime je završeno povezivanje Čapljine i Čitluka, odnosno Zvirovića i Međugorja, novom, rekonstruiranom cestom.

Trenutno se radi na postavljanju nogostupa i šetnice kao i na instalaciji rasvjetnih tijela od Miletine do Tromeđe.

Na području čitlučke općine radovi su se nastavili od Atlasa prema Tromeđi, čime će biti zaokružena jedna velika cjelina rehabilitacije ceste koja povezuje Čapljinu i Čitluk, prenosi Čapljinski portal.

Inače, odlukom Vlade FBiH od 12.04.2018. godine odobrena su sredstva za rehabilitaciju predmetne regionalne ceste na dionici Tromeđa-Zvirovići, a za implementatora je određeno JP Autoceste FBiH.

Projektom izgradnje autoceste na koridoru Vc, na dionici Počitelj – Bijača, planiran je i izgrađen čvor Zvirovići-Međugorje koji je za sada, osim čvora Zvirići koji se nalazi uz samo granicu, jedini spoj lokalne mreže cesta na izgrađenu dionicu autoceste na jugu.

Ovo znači da se sav promet koji ide iz smjera Čapljine i Čitluka prema i sa autoceste vodi preko regionalne ceste R-425a (Tromeđa-Zvirovići-Trebižat) što značajno utječe na povećanje opterećenja na navedeni pravac.

Kroz Ugovor o izgradnji autoceste na poddionici Zvirovići-Kravice izvršena je rehabilitacija na dionici Zvirovići-Trebižat (Faza 1) gdje je izvršena korekcija horizontalnih i vertikalnih elemenata ceste, povećanje nosivosti kao i izgradnja nogostupa uz cestu na dijelovima gdje cesta prolazi kroz naseljena područja.

Ovim zahvatom je kvalitetno riješen prilaz na autocestu iz smjera Čapljine što je upotpunjeno i izgradnjom kružnog toka na spoju magistralne ceste M6 i regionalne ceste R-426a u mjestu Trebižat koji je financiran iz sredstava JP Ceste FBiH.

Predmetna dionica ukupne duljine oko 5,8 km je izvođački podijeljena na 3 dionice:

Dionica 1: Zvirovići – Miletina – duljine 2,5 km
Dionica 2: Miletina – Međugorje (Atlas) – duljine 2,2 km
Dionica 3: Međugorje (Atlas) – Tromeđa – 1,1 km

Na gore navedenim dionicama izvedeni su radovi na rekonstrukciji i rehabilitaciji postojeće trase uz proširenje kolničke konstrukcije i izgradnju pješačkih staza gdje je to projektom predviđeno te je planirana izgradnja kružnog toka na lokaciji „Atlas“.

Ugovor za izvođenje radova je sklopljen s poduzećem KTM Brina d.o.o. Posušje u vrijednosti od 5.448.481,38 KM s PDV-om, a nadzor vrši Konzorcij IPSA Institut d.o.o. Sarajevo i IGH Mostar.

Radovi su službeno započeti 20.05.2019. godine uz rok od 14 mjeseci za rehabilitaciju postojeće ceste te dodatna 4 mjeseca za izgradnju kružnog toka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije