Radovi na ulicama na Mahmutovcu, zatim asfaltiranje

24.09.2020. 14:38 / Izvor: Akta.ba
Radovi na ulicama na Mahmutovcu, zatim asfaltiranje

Ovaj projekat vrijedan je 750.000 KM, međutim, to je samo dio priče koja je počela prije dvije godine.

Na Mahmutovcu se užurbano izvode radovi pojedinačnih priključaka domaćinstava na novu kanalizacionu i vodovodnu mrežu postavljenu duž dionice duge 300 metara.

Ovaj veliki projekat uvođenja potpuno nove vodovodne mreže, fekalne i oborinske kanalizacije u ulicama Begovac, Paje i Paje sokak počeo je u julu ove godine. Radi se na strmom, uskom i zahtjevnom terenu gdje je i sam izvođač u više navrata isticao da uske i neprohodne ulice sa dosta kamena u zemlji kao i podzemnih instalacija otežavaju radove. Ipak, dinamika je više nego dobra i završen je najveći dio posla.

"Zamijenili smo ukupno 900 metara neispravnih cijevi i postavili po 300 metara novih cijevi za vodu, te fekalnu i oborinsku kanalizaciju. Sada se rade pojedinačni priključci za domaćinstva u ovim ulicama. Svakodnevno smo na terenu i pratimo dinamiku radova. Sada smo u fazi kada počinjemo dogovore za asfaltiranje ulice čim se završe priključci", pojasnili su u Službi za investicije i komunalne poslove.

Ovaj projekat vrijedan je 750.000 KM, međutim, to je samo dio priče koja je počela prije dvije godine. Rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže počela je 2018. godine iz mjesne zajednice Bistrik, preko Toka-Džeke do Mahmutovca, a obuhvatila je ulice Bistrik potok, Pastrma i Kurtin sokak.

Ovo je posljednja faza u ulicama Begovac, Paje i Paje sokak. Ukupno je na cijeloj dionici postavljeno 1.200 metara nove kanalizacione mreže. Ukupno je u projekat uloženo više od 1,3 miliona konvertibilnih maraka.

Trenutne radove na Mahmutovcu finansiraju Općina Stari Grad i Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo. Zajedničko finansiranje je rezultat sporazuma dvije institucije o sufinansiranju ovog projekta od namjenskih sredstava – vodne naknade na području općine Stari Grad.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije