Izgradnja mosta na Rači jedan od najznačajnijih projekata za Srbiju i BiH

28.09.2020. 13:20 / Izvor: Akta.ba
Izgradnja mosta na Rači jedan od najznačajnijih projekata za Srbiju i BiH

Izgradnja novog mosta na Rači predstavlja jedan od najznačajnijih projekata koji zajednički realiziraju Republika Srbija i Bosna i Hercegovina.

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović i potpredsjednica Vlade i ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije Zorana Mihajlović obišli su danas gradilište mosta preko rijeke Save na dionici autoceste Sremska Rača – Kuzmin. Obilasku gradilišta prisustvovali su i turski ambasador u Republici Srbiji Nj. E. Tanju Bilgiç, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Đorđe Popović i predstavnik turske kompanije Tasyapi.

"Gradnjom mosta na trasi autoceste koji treba povezati Bosnu i Hercegovinu sa Srbijom, odnosno Banju Luku i Beograd, stvara se niz prednosti koje pružaju šansu za razvoj privrede i svih segmenata društva. Izgradnjom autoceste Sarajevo – Beograd Bosna i Hercegovina dobija mogućnost povezivanja sa koridorima 10 i 11 unutar Srbije, odnosno sa autocestom Beograd – Šid i saobraćajnicom preko Požege, dok za Srbiju ovo znači povezivanje sa evropskim Koridorom Vc koji povezuje Mađarsku, Hrvatsku i BiH. Nadam se da će ovaj most biti most nade i da će donijeti nove poslovne aktivnosti, ojačati turizam i omogućiti mladima koji ostaju ovdje bolji i ugodniji život“, naglasio je ministar Mitrović.

Kako je istakla ministrica Mihajlović, ova autocesta je jedan od najznačajnijih i najvrjednijih infrastrukturnih projekata u regionu, čija ukupna procijenjena vrijednost gradnje iznosi oko dvije milijarde eura, računajući teritoriju i Srbije i Bosne i Hercegovine.

"Ovaj projekat je važan za povezivanje Srbije i Bosne Hercegovine, Srbije i Republike Srpske, ali je važan i za povezivanje dva naroda, Srba i Bošnjaka. Na obje dionice koje gradimo predvidjeli smo zajedničke granične prijelaze, jedan u Sremskoj Rači, drugi u Kotromanu, što će dodatno olakšati promet između Srbije i BiH. Budućnost regiona je u povezivanju, a zajednički projekti su najbolji put da čuvamo stabilnost, unapređujemo naše odnose i da kao region idemo naprijed i razvijamo se, na korist svih građanki i građana”, rekla je ministrica Mihajlović.

Izgradnja novog mosta na Rači predstavlja jedan od najznačajnijih projekata koji zajednički realiziraju Republika Srbija i Bosna i Hercegovina.

"Izgradnja mosta na rijeci Savi kod Rače je od izuzetnog značaja za građane i privredu Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, naročito u svjetlu planirane izgradnje autoceste Sarajevo – Beograd – Sarajevo. Nakon mosta u Bratuncu, ovo je drugi međudržavni most sa Republikom Srbijom koji se gradi za relativno kratko vrijeme i čiju izgradnju u potpunosti finansira Republika Srbija, na čemu smo im zahvalni“, istakao je ministar Popović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije