Objavljen tender za idejni projekat novog puta od Tjentišta do Broda na Drini

30.09.2020. 10:54 / Izvor: Akta.ba
Objavljen tender za idejni projekat novog puta od Tjentišta do Broda na Drini

Riječ je o novoj saobraćajnici na pravcu Gacko - Foča, poddionica Tjentište - Brod na Drini.

JP Putevi Republike Srpske raspisali su javni poziv za izradu idejnog projekta i urbanističko tehničkih uslova sa planom parcelizacije za izgradnju nove trase magistralnog puta M20.

Riječ je o novoj saobraćajnici na pravcu Gacko - Foča, poddionica Tjentište - Brod na Drini.

Vrijednost izrade idejnog projekta je procijenjena na 51.282 KM.

Period pružanja usluga je 90 dana od dana potpisivanja ugovora.

Izgradnja trenutno najkritičnije dionice ovog putnog pravca, tj. dionice od Tjentišta do Broda na Drini radi se u skladu sa prostornim planom RS do 2025. godine prema kojem je planirana izgradnja putne komunikacije od Višegrada do Trebinja.

Okončane su aktivnosti na izradi generalnog projekta, u okviru kojeg je razradom više različitih varijantnih rješenja i potom višekriterijumskom analizom izabrana najoptimalnija varijanta nove trase magistralnog puta M-20, od Tjentišta do Broda na Drini.

Usvojeno varijantno rješenje nove trase je projektovano od Tjentišta, odakle prati tok rijeke Sutjeske, na početku desnom stranom a zatim prelazi na lijevu sgranu rijeke Sutjeske sve do Kosmanskog polјa na ušću rijeke Sutjeske u rijeku Drinu, Trasa na ovoj lokaciji prelazi rijeku Drinu i spaja sa magistralnim putem M-18, Brod na Drini - gr.BH/CG (Hum/Šćepan Polјe).

Ukupna dužina novoprojektovane trase je cca 11 km.

Bitno je napomenuti da magisgralni put M-18, Brod na Drini - Šćepan Polјe, pripada TEN-T saobraćajnoj mreži (bivša SEETO mreža), Ruta 26, za koji je izrađena tehnička dokumentacija na nivou glavnog projekta i planira se njegova skora izgradnja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije