Nastavak izgradnje vodovodne mreže u Gradačcu

26.10.2020. 12:00 / Izvor: Akta.ba
Nastavak izgradnje vodovodne mreže u Gradačcu

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda i direktorica Ureda Europske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ u BiH Manuela Nessl potpisali su danas sporazum o grantu Europske unije nemjenjen za nastavk izgradnje vodovodne mreže u Gradačcu.

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda i direktorica Ureda Europske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ u BiH Manuela Nessl  potpisali su danas sporazum o grantu Europske unije nemjenjen za nastavk izgradnje vodovodne mreže u Gradačcu.

Ranije je potpisan sporazum o zajmu u iznosu šest milijuna eura i ova sredstva koriste se za izgradnju vodovodne mreže u Gradačcu, te će nakon današnjeg potpisivanja ugovora o grantu biti osigurano 1.992.500,00 eura iz fondova Evropske unije za nastavak i finaliziranje ovih radova.

Ministar Bevanda naglasio je da je izuzetno značajno za stanovnike Gradačca da se unaprijede uvjeti života i ispune standardi iz oblasti zaštite okoliša.

"Oko 150 domaćinstava će imati normalnu vodoopskrbu nakon relizacije ovog projekta, a već ranije su započeti radovi kompletne rekonstrukcije vodovodne mreže u Gradačcu. Zahvaljujući grantu Švedske razvojne agencije (SIDA) i fondovima EU ovaj će projekt biti uspješno okončan na zadovoljstvo stnovnika ove općine", naglasio je ministar Bevanda.

Ministar Bevanda naglasio je da će sredstva biti alocirana na Federaciju BIH, odnosno JP Komunalac iz Gradačca.

Naglasio je da suradnja s EBRD-om daje rezultate u mnogim oblastima života na području cijele BiH te da očekuje kako će biti pokrenuti i novi prjekti, te se posebice zahvalio Delgaciji EU u BiH i veleposlaniku Johannu Sattleru na angažmanu u vezi s ovim projektima.

Sporazum je i ovog puta potpisan korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su poduzete u sprječavanju širenja virusa Covid -19 i propisanih epidemioloških mjera.  (kraj)

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije