Za integrisano upravljanje koridorom rijeka Save i Drine 30 miliona eura

10.12.2020. 11:59 / Izvor: Akta.ba
Za integrisano upravljanje koridorom rijeka Save i Drine 30 miliona eura

Riječ je o važnom i složenom projektu koji ima za cilj zaštitu okoliša, ali i zaštitu od poplava te unapređenja plovnog puta deminiranjem desne obale koridora rijeke Save

Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda potpisao je danas sa šefom Ureda Svjetske banke u BiH Emanuelom Salinasom ugovor o zajmu u vrijednosti 30 miliona eura namijenjenih za integrirano upravljanje koridora rijeka Save i Drine.

Međunarodna banka za obnovu i razvoj na taj način podržala je Program integriranog razvoja koridora rijeka Save i Drine koji će se provoditi u tri faze, a regionalnog je karaktera jer uz BiH obuhvata područje Crne Gore i Srbije.

Ministar Bevanda naglasio je da je riječ o važnom i složenom projektu koji ima za cilj zaštitu okoliša, ali i zaštitu od poplava te unapređenja plovnog puta deminiranjem desne obale koridora rijeke Save, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

" Važnost tog projekta je i u regionalnoj saradnji koja nam je u ovom segmentu potrebna što smo najbolje vidjeli kada su bile poplave. Moramo se okrenuti zaštiti okoliša i ulaganjima u naše prirodne potencijal",  istaknuo je ministar Bevanda.

Prema uvjetima iz Ugovora o zajmu sredstva u iznosu 30 miliona eura bit će alocirana na Republiku Srpsku uz rok otplate od 32 godine i sedam godina greis perioda.

Ministar Bevanda izrazio je zahvalnost Svjetskoj banci koja pruža podršku u konzultantskim poslovima i finansiranju projekata koji doprinose boljoj kvaliteti života građana BIH.

Ugovor je potpisan korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog epidemioloških mjera koje su poduzete u sprječavanju širenja pandemije koronavirusa Covid -19.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije