Dva nova granična prelaza bit će završena do aprila

19.01.2021. 10:33 / Izvor: Glas Srpske
Dva nova granična prelaza bit će završena do aprila

Prvi projekat, na koji se dugo čeka, a koji bi trebalo da bude završen do 31. marta.

Radovi na četiri velika infrastrukturna projekta koja BiH, odnosno Republika Srpska, realizuju sa susjednim državama na obalama Save i Drine, teku bez većih problema i može se očekivati da dva nova granična prelaza budu završena do aprila, a novi mostovi u toku naredne godine.

Prvi projekat, na koji se dugo čeka, a koji bi trebalo da bude završen do 31. marta, je izgradnja graničnog prelaza “Bratoljub” kod istoimenog mosta na Drini, između Bratunca u RS-U i Ljubovije u Srbiji.

Most, u dužini od 227 metara i vrijedan oko 13 miliona eura, izgradila je Srbija još 2017. godine, ali zbog određenih komplikacija sa strane BiH, gradnja graničnog prelaza počela je lani u aprilu.

Posao vrijedan 14,5 miliona na tenderu je dobila firma “Enikon gradnja” iz Zvornika.

"Radovi, za sada, teku planiranom dinamikom. Hladno vrijeme ovih dana je zaustavilo radove, ali to neće uticati na plan, odnosno da do kraja marta bude završena gradnja. Nakon toga treba obezbijediti upotrebnu dozvolu i završiti još neke aktivnosti da bi prelaz “Bratoljub” bio otvoren", potvrdio je za “Glas Srpske” direktor zvorničke firme Miroslav Lazarević.

Završetak radova će, kako je rečeno, omogućiti i da sam most bude pušten u saobraćaj, a to dugo čekaju stanovnici i privrednici sa obje strane Drine.

Izgradnja mosta preko Save kod Gradiške zajednički je projekat BiH i Hrvatske, a realizuje se na osnovu sporazuma Savjeta ministara i Vlade Hrvatske nakon gotovo deceniju i po pregovora i mnogih prepreka. Plan je da bude završen tokom proljeća 2022. godine, a njime će BiH biti povezana na mrežu evropskih koridora te će i autoput Banjaluka - Gradiška dobiti još više na značaju.

"Imali smo manji zastoj zbog zime i praznika, ali očekujemo da će sve biti nastavljeno onako kako je i dogovoreno. Za sada je sve pod kontrolom", istakao je direktor “Autoputeva Republike Srpske” Dušan Topić.

Veliki regionalni projekat, u koji je aktivno uključena i BiH, je gradnja autoputa koji bi trebalo da povezuje Beograd i Banjaluku, odnosno Beograd i Sarajevo. Na toj trasi je planirana i gradnja mosta na Savi kod Bijeljine, odnosno Rače. I za taj most sredstva će obezbijediti Srbija.

Ministar komunikacija i transporta BiH Vojin Mitrović vjeruje da će svi projekti, uz završetak graničnog prelaza kod mosta u Svilaju, biti u roku završeni.

"Na licu mjesta sam se uvjerio da radovi kod “Bratoljuba” idu dobro. Takva situacija je kada je riječ o mostu na Rači. Turska kompanija radi na postavljanju nosača za most, koji bi trebalo da bude završen do kraja 2022. godine. Idući projekat je most kod Gradiške. I ti radovi bi trebalo da budu završeni u 2022. godini. Trenutno ima manjih problema, jer se rijeka Sava izlila, ali očekujemo smanjenje vodostaja u narednim danima", rekao je Mitrovi.

Vojin Mitrović je naglasio da je za BiH veoma važan i projekat u Svilaju. Most kod graničnog prelaza je završen prošle godine.

"Rok za granični prelaz, prema dogovoru, je 1. mart. U četvrtak ću obići i most i radove. Tada ćemo imati jasniju sliku. Ostalo je da carinski terminal bude urađen", istakao je Mitrović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije