Za dionicu autoceste Medakovo - Poprikuše kredit od 340 miliona eura

22.01.2021. 07:42 / Izvor: Akta.ba
Za dionicu autoceste Medakovo - Poprikuše kredit od 340 miliona eura

Rok otplate kredita je 25 godina, uz šestogodišnje grace razdoblje.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je prihvatila zaduženje Federacije BiH po Ugovoru o financiranju između Europske investicijske banke i Bosne i Hercegovine za realizaciju Projekta izgradnje dionice autoceste Medakovo - Poprikuše na Koridoru Vc u iznosu do 340.000.000 eura, za JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar.

Projekt se odnosi na izgradnju, najvećim dijelom na novoj trasi, oko 35 km duge dionice autoceste paneuropskog Koridora Vc koji povezuje Mađarsku i istočnu Hrvatsku s Bosnom i Hercegovinom i Jadranskim morem.

Ovaj projekt je dio većeg programa izgradnje Koridora Vc (ukupne dužine 335 km) na teritoriju BiH čiji je cilj podizanje funkcionalnosti postojećeg cestovnog koridora sjever - jug na veću razinu, uz istovremenu izgradnju moderne infrastrukture i povećanu sigurnost i kapacitet ceste.

Rok otplate kredita je 25 godina, uz šestogodišnje grace razdoblje.

Sredstva će Federacija BiH na kreditnoj osnovi prenijeti na JP Autoceste FBiH, koje je krajnji korisnik i dužnik po ovom kreditnom zaduženju.

U razdoblju provedbe ovog projekta, u Proračunu FBiH nije potrebno osigurati financijska sredstva za njegovo dodatno sufinanciranje.

Danas je federalnoj ministrici financija dato ovlaštenje za potpisivanje Supsidijarnog sporazuma i Podugovora, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije