Investicije / PROJEKTI

HE Dabar: Eksproprisano 24 posto zemljišta, isplaćeno više od 15 miliona KM

Кada je riječ o zemljištu u zoni objekata koji su navedeni kao prioritetni izvršena je eksproprijacija u obimu od 100%.

04.02.2021. 09:05 / Izvor: Akta.ba

Za potrebe izgradnje objekata HE Dabar, prema važećoj projektnoj dokumentaciji, nepohodno je izvršiti eksproprijaciju ukupno 1.020 hektara zemljišta na području opština Bileća, Berkovići i Nevesinje, piše Radio Nevesinje.

Navedena površina obuhvata zemljište na kome je planirana izgradnja brane Pošćenje sa nasipima Grebak i Vrnjača, vodostana i cjevovoda pod pritiskom, mašinske zgrade i razvodnog postrojenja, akumulacije u Nevesinjskom polju i kanala kroz Dabarsko polje, što ne uključuje površine koje je ranije trebalo eksproprisati za izgradnju pristupnih puteva i gradilišnih dalekovoda, saopšteno je iz preduzeća HE Dabar.

Navodi se da je prioritet prilikom sprovođenja ovog procesa bilo rješavanje imovinsko-pravnih odnosa u zoni objekata za čiju gradnju postoji zakonom utvrđena obaveza pribavljanja građevinske dozvole, a to su brana Pošćenje sa nasipima, vodostan sa cjevovodom, te mašinska zgrada sa razvodnim postrojenjem.

Predugovorom o eksproprijaciji između Vlade Republike Srpske i HE Dabar regulisano je da eksproprijaciju provodi Prvobranilaštvo Republike Srpske, zajedno sa područnim jedinicama geodetske uprave, a da plaćanje eksproprisane imovine vrši HE Dabar.

Кada je riječ o zemljištu u zoni objekata koji su navedeni kao prioritetni izvršena je eksproprijacija u obimu od 100%.

Isplatu naknade za eksproprisano zemljište ili nekretninu HE Dabar vrši na osnovu sporazuma potpisanog između vlasnika zemljišta i Prvobranilaštva, a po dobijanju rješenja o izvršenju od nadležnih institucija.

Po tom osnovu, za do sada eksproprisano zemljište, HE Dabar je izdvojila preko 15 mil KM. Zahvaljujući povoljnim hidrološkim uslovima na početku 2021. godine, HE Dabar, odnosno HE na Trebišnjici, na račune prethodnih vlasnika samo u toku prošle sedmice uplatili su 1,5 mil КM.

U dosadašnjem periodu izvršena je eksproprijacija oko 24% ukupno predviđenih površina, mahom zemljišta. Za veći dio objekata koji se nalaze u zoni akumulacije čeka se rješenje sudskog procesa pokrenutog od strane vlasnika koji se ne slažu sa ranije utvrđenim iznosima.

Postupak eksproprijacije zemljišta u Dabarskom polju, a koji je neophodno izvršiti za potrebe izgradnje kanala, započeće čim se za to stvore uslovi i povuče voda iz Dabarskog polja, potvrđeno je u preduzeću HE Dabar.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije