Investicije u RS-u rebalansom povećane za 100 miliona KM

17.09.2021. 08:47 / Izvor: SRNA
Investicije u RS-u rebalansom povećane za 100 miliona KM

Planirani deficit po budžetu, koji je bio 326 miliona KM, sada iznosi 116 miliona KM, čime je oboren za 210 miliona KM.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da su planirane investicije za ovu godinu rebalansom budžeta povećane sa 40 na 150 miliona KM, kao i da je povećana budžetska rezerva.

Podsjetivši da će Narodna skupština 28. septembra razmatrati po hitnom postupku Prijedlog rebalansa budžeta za ovu godinu, Višković je rekao da je Republika Srpska uspjela da prikupi više od 236 miliona KM izvornih prihoda nego što je planirano u budžetu za ovu godinu.

"Došlo je i do priliva 200 miliona KM od Međunarodnog monetarnog fonda naših sredstava koja nisu nikakvo zaduženje niti trošak", rekao je Višković za RTRS. 

On je istakao da planirani deficit po budžetu, koji je bio 326 miliona KM, sada iznosi 116 miliona KM, čime je oboren za 210 miliona KM.

Višković je precizirao da su izdvajanja iz budžeta za plate povećana za 13,6 miliona KM od planiranih, za socijalnu zaštitu za 21,7 miliona KM, za penzije za 30 miliona KM, za Kompenzacioni fond za 30 miliona KM, za javne za investicije 100 miliona KM, dok subvencije realnom sektoru iznose 7,7 miliona KM u odnosu na tri miliona KM koja su bila u budžetu.

On je rekao da je planirano zaduženje u budžetu za ovu godinu bilo 845 miliona KM, dok je rebalansom zaduženje svedeno na 636 miliona KM ili 210 miliona KM manje.

Višković je dodao da ukupno novo zaduženje Republike Srpske u ovoj godini iznosi 69 miliona KM, dok je zaduženje od 636 miliona KM iz ranijeg perioda.

On je naveo da je rebalansom budžeta predviđeno da od 1. oktobra svi nezaposleni demobilisani borci Vojske Republike Srpske od prve do pete kategorije koji su ostvarili pomoć od 100 KM imaju mjesečnu naknadu u skladu sa brojem mjeseci provedenih u zoni borbenih dejstava, kao i oni borci stariji od 60 godina.

Predsjednik Vlade Republike Srpske je ocijenio da Republika Srpska nije prezadužena i da njen javni dug iznosi 45,5 odsto, a može ići do 60 odsto.

Govoreći o hapšenju direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislava Zeljković zbog sumnje da je izvršio krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, Višković rekao je da očekuje vrlo brzo pred nadležnim institucijama pokaže svoju nevinost ili pokaže dovoljno argumenata zbog čega ga neko na neki način optužuje.

"Ne bih volio da mi sada uđemo u donošenje presude prije presude. Nećemo se miješati u rad institucija, ali očekujemo da institucije u skladu sa zakonom rade korektno i da ako neko ima neku svoju odgovornost za to treba da odgovara, ako nema ne smijemo nanositi nekome i njegovoj porodici nepopravljivu štetu", istakao je Višković.

On je ponovio da institucije Republike Srpske treba da rade svoj posao i da je to njegov stav od momenta preuzimanja Vlade Republike Srpske.

Višković je rekao da neće biti ugrožen rad Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, ističući da Institut ima dovoljno kadrova i da nije samo direktor koji nosi Institut.

"Institut će neometano da obavlja sve svoje zakonom predviđene poslove, te očekujem da Zeljković vrlo brzo riješi probleme koji mu se stavljaju na teret", istakao je Višković. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije