Rankić: Stvarati odgovarajuće kapacitete za razvoj turizma

29.10.2021. 13:24 / Izvor: SRNA
 Srđan Rankić

Izgradnja i proširenje turističkih sadržaja i kapaciteta za obogaćivanje turističke ponude na 68 kilometara obale rijeke Drine bratunačkoj opštini opredjeljenje je aktuelne opštinske vlasti.

Izgradnja i proširenje turističkih sadržaja i kapaciteta za obogaćivanje turističke ponude na 68 kilometara obale rijeke Drine bratunačkoj opštini opredjeljenje je aktuelne opštinske vlasti, kaže za Srnu načelnik Bratunca Srđan Rankić.

On ističe da je u prethodnom periodu najviše ulagano u uređenje i održavanje izletišta i kupališta Rajska plaža koja iz godine u godinu privlači sve više turista među kojima i onih iz drugih sredina koji bi željeli provesti nekoliko dana pored Drine.

Rankić smatra da ovaj pokazatelj navodi na zaključak da je potrebno urediti više sličnih lokacija uz Drinu i ističe da je to u planu opštine.

Govoreći o razvoju turizma u ovoj lokalnoj zajednici on je ocijenio da je najveći problem nedostatak smještajnih kapaciteta u Bratuncu i da su pokrenuli aktivnost evidentiranja seoskih domaćinstava koja raspolažu sobama za smještaj turista i koja su zainteresovana da pružaju tu vrstu usluga.

"Jedini bratunački hotel privatizovan je i godinama nije u funkciji. Neizvjesno je da li će i kada obnoviti rad. Razmišljamo da nekoliko školskih objekata, u kojima se više ne izvodi nastava, rekonstruišemo i i opremimo za prijem turista, odnosno da ih preuredimo u hostele i tako obogatimo turističku ponudu, odnosno obezbijedimo izvjestan broj soba za prihvat i smještaj turist", pojašnjava Rankić.

On smatra da se partnerskim javno-privatnim ulaganjima može doći do preuređenja škola u hostele i promocije rijeke Drine, njenih različitih turističkih izazova i potencijala te lova, ribolova, seoskog i drugih vidova turizma na ovom području.

Rankić je najavio za iduću godinu otvaranje i početak rada jednog takvog objekta.

"Time ćemo zaštititi od uništavanja i propadanja jednu bivšu školu, koja je ostala bez đaka, devastirana je i zarasta u korov i vrzinu", kaže bratunački načelnik.

On vjeruje da postoji spremnost da se zainteresovanom investitoru omogući izgradnja hotela kod Rajske plaže te i za ostale koji su spremni da investiraju u preuređenju postojećih ili izgradnju novih objekata za smještajne kapacitete i omogućavanje razvoja i obogaćivanje turističke ponude Bratunca.

"Otvaranje mosta "Bratoljub" između Bratunca i LJubovije, koji će omogućiti i prelazak teretnih vozila, za razliku od starog mosta, dovešće do povećane frekvencije saobraćaja na tom graničnom prelazu na kome će biti i zajednički carinski terminal BiH i Srbije, povećaće potrebu za smještajnim kapacitetima u ovoj opštini koje treba blagovremeno obezbijediti", smatra Rankić.

Sve veći broj sportskih i kulturnih manifestacija i privrednih aktivnosti u ovoj lokalnoj zajednici doprinosi povećanju broja posjetilaca i gostiju što ukazuje na sve veću potrebu za adekvatnim smještajnim kapacitetima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije