Na proljeće izgradnja solarne elektrane "Trebinje jedan"

01.11.2021. 13:58 / Izvor: SRNA
Trebinje

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić izjavio je da je izgradnja solarne elektrane značajna za Trebinje, jer će omogućiti da se kompletan grad snabdije energijom.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas da će na proljeće početi izgradnja solarne elektrane "Trebinje jedan" na Zupcima koja ima planiranu instalisanu snagu 71 megavat.

Đokić je novinarima u Trebinju rekao da će se graditi i projekti "Trebinje dva" i "Trebinje tri" instalisane snage po 55 megavata, te da je optimalno vrijeme za realizaciju ovih projekata u naredne dvije godine.

"Trebinje će po osnovu realizovanih projekta iz solarne energije imati prihode oko 2.400.000 KM na godišnjem nivou", rekao je Đokić i dodao da će to omogućiti dalji razvoj grada i realizaciju drugih značajnih projekata.

On je naveo da će u Hercegovini biti nastavljena realizacija projekata iz oblasti energetike kao što je hidroelektrana "Dabar", projekat izgradnje hidroelektrane "Bileća", te izgradnje više solarnih i vjetroelektrana u Nevesinju, Bileći, Ljubinju i Berkovićima.

Đokić je rekao da će na lokalitetu Gornja Drina biti nastavljena izgradnja hidroelektrane "Buk Bijela" i još dvije hidroelektrane "Foča" i "Paunci" koji će se realizovati sa "Elektroprivredom Srbije" onako kako je najavljeno.

"U narednih pet do 10 godina energetska slika Republike Srpske  biće potpuno izmijenjena, a naročito energetska slika Hercegovine jer ćemo dobiti nove energetske objekte velike snage i vrijednosti. To će povećati obim zelene energije i bitno uticati na balansiranje zelene i energije iz fosilnih goriva", objasnio je Đokić.

On je naglasio da će do kraja godine, usvajanjem novog zakona o obnovljivim izvorima energije, biti otvorena nova mogućnost ugradnje malih energetskih postrojenja solarne elektrane koji će se moći instalirati na krovove kuća i poslovnih objekata.

"Pomoći ćemo građanima da instaliraju takva postrojenja i na taj način proizvedu energiju za svoje potrebe. Mi ćemo na taj način osloboditi mogućnost da imamo više energije za prodaju na drugim tržištima i veće prihode", rekao je Đokić.

On je dodao da će Vlada Republike Srpske kroz novi zakon podstaći takvu vrstu projekata na širem području Republike, a u Trebinju će biti pilot-projekat.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić izjavio je da je izgradnja solarne elektrane značajna za Trebinje, jer će omogućiti da se kompletan grad snabdije energijom.

"Biće odabrano 20 domaćinstava da se uključe u projekat solarnih elektrana na krovovima kuća, a krajnji cilj je da se oslobodi što više energije da bi energetski sektor bio rasterećen kada je riječ o energiji za domaćinstva", rekao je Ćurić. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije