Bjelica: Prioritet završetak kanalizacije i dva stambena objekta

10.11.2021. 09:53 / Izvor: SRNA
 Milovan Bjelica

Načelnik opštine Sokolac je podsjetio da se među prioritetnim projektima u ovoj lokalnoj zajednici našao i projekat izgradnje ski-lifta na Sokocu.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je Srni da je za ovu lokalnu zajednicu prioritet završetak kanalizacije i vodovoda na području mjesnih zajednica Bjelosavljevići i Poromanija, kao i okončanje radova na spoljašnjem uređenju i obezbjeđenju infrastrukture na dva objekta građena po projektu CEB dva.

Bjelica je naglasio da za realizaciju ovih projekata opština očekuje pomoć Vlade Republike Srpske. 

On navodi da je riječ o projektima koji se finansiraju preko IPA projekata, te da je obaveza opštine da obezbijedi 30 odsto sredstava, pa se ova lokalna zajednica, budući da nije imala dovoljno sredstava, obratila Vladi Srpske da pomogne u sufinasiranju započetog rješavanja kanalizacije kao najbitnijeg i najskupljeg poduhvata.

Bjelica je pojasnio da se izgranjom infrastrukture na ovom području stvaraju postrebni uslovi za uspostavljanje poslovne zone, o čemu je donesena odluka lokalne skupštine, na dijelu Glasinačkog polja, koja se nalazi u blizini magistralnog puta Sarajevo-Višegrad, odnosno budućih savremenih saobraćajnica koje planiraju viši nivoi vlasti.

"Mi smo za poslovne zone "Nova Romanija" i "Bjelosavljevići-Podromanija" ispunili sve uslove, tako da smo krenuli u završnu fazu izrade kolektora sa priključcima od naselja Majdani do Bjelosavljevića i od Brezjaka do Bjelosavljevića", rekao je načelnik opštine Sokolac.

Prema njegovim riječima, u tom dijelu su za lokalnu upravu preostale još dvije faze - prva je izrada postrojenja za prečišćavanje i tretman otpadnih voda i u toku je izrada potrebne dokumentacije, a druga rješavanje kanalizacije u okviru koje će se uraditi sekundarni kolektor od Klaonice preko Rešetnice do Bjelosavljevića sa priključcima.

"Vrijednost ovog projekta je 800.000 KM", dodao je Bjelica.

Drugi prioritetni projekat za opštinu Sokolac, kaže načelnik, jeste CEB dva u okviru koga su izgrađena dva stambena objekta sa 64 jedinice za sveobuhvatno rješavanje stambenog pitanja izbjeglog i raseljenog stanovništva u BiH.

On je podsjetio da su ta dva objekta izgrađena na Sokocu zahvaljujući sredstvima Ministarstva za izbjegla i raseljena lica Republike Srpske, Ministarstva za ljudska prava i povratak u Savjetu ministara i Fonda za povratak, te da je UNHCR obezbijedio sredstva za njihovo opremljene potrebnim namještajem i kućnim aparatima, ali da opštini nedostaje dio sredstva za spoljašnje uređenje i završetak dijela infrastrukture.

Bjelica je izjavio da je samo za priključak vode, struje, grijanja i kanalizacije potrebno 200.000 KM, te da je taj dio sredstava odobrila Vlada Republike Srpske.

"To je veliki projekat i ne bi ga sada mogli završiti da nismo dobili ovu podršku Vlade Republike Srpske", naglasio je Bjelica i dodao da će radovi na obezbjeđenju dijela infrastrukture i uređenju prostora ova dva stambena objekta biti u potpunosti završeni u narednih desetak dana ukoliko to vremenski uslovi dozvole.

Načelnik opštine Sokolac je podsjetio da se među prioritetnim projektima u ovoj lokalnoj zajednici našao i projekat izgradnje ski-lifta na Sokocu, čiji su radovi u toku, a koji su podržali Vlada Republike Srpske i Grad Istočno Sarajevo.

Bjelica je, u ime građana opštine Sokolac, izrazio zahvalnost Vladi Republike Srpske koja je podržala projekte na području ove lokalne zajednice čija realizacija je u toku, a za koje lokalna uprava nije imala dovoljno sredstava da ih dovede do kraja. 

On je izrazio zadovoljstvo podrškom koju je opština Sokolac dobila i od Savjeta ministara i Grada Istočno Sarajevo, te se nada da ta podrška neće izostati i kada bude predstavljeni naredni projekti ove lokalne zajednice.

Bjelica je dodao je ovoj lokalnoj zajednici odobreno i 10.000 KM za izmirenje svih troškova za završenu rekonstrukciju zgrade opštine Sokolac.

On je istakao da je opštini Sokolac potrebna pomoć Vlade Republike Srpske i za sufinasiranje dijela obaveza ove opštine na projektima asfaltiranja 1.350 metara puta za selo Gire, te za ulica u novim sokolačkim naseljima i završetak uređenja prostora kod Sportske dvorane.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je krajem oktobra u Istočnom Sarajevu sa načelnicima šest gradskih opština o podršci projektima prioritetnim za ove lokalne zajednice.

Vlada Republike Srpske izdvojila je ukupno 27,8 miliona KM za investiranje u razvoj lokalnih zajednica širom Republike Srpske, a iznos koji je svaka opština mogla da dobije je od 100.000 KM do milion KM.

Premijer Višković rekao je ranije Srni da je to program koji traje nekoliko mjeseci i da je bio otvoren javni poziv za lokalne zajednice koje su kandidovale svoje projekte.

On je naglasio da je veoma značajno da taj novac ne ide u budžete lokalnih zajednica, već Vlada uplaćuje sredstva direktno izvođaču radova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije