Najavljena sanacija trećeg paviljona studentskog centra u Banjoj Luci

12.11.2021. 13:03 / Izvor: SRNA
studentski centar banja luka

U toku pripremne aktivnosti da se krene u sanaciju i adaptaciju trećeg paviljona studentskog doma u Studentskom centru "Nikola Tesla" u Banjoj Luci.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je da su u toku pripremne aktivnosti da se krene u sanaciju i adaptaciju trećeg paviljona studentskog doma u Studentskom centru "Nikola Tesla" u Banjoj Luci

"Centar će u najskorije vrijeme raspisati proceduru javne nabavke kako bi dobili izvođača radova i ušli u poslove sanacije i adaptacije ovog objekta", izjavio je Rajčević novinarima nakon posjete trećem paviljonu studentskog doma.

On je rekao da su obezbijeđena sredstva za sanaciju i adaptaciju ovog objekta, te istakao da je Vlada Srbije za ove namjene donirala 1,9 miliona KM, dok će Vlada Republike Srpske uložiti dodatnih 700.000 KM.

Rajčević je podsjetio da Vlada RS kontinuirano od 2015. godine ulaže sredstva u ovaj studentski centar, kao i nakon nevremena koje je Banja Luku zadesilo 2017.

"Vlada Republike Srpske sanirala je paviljon jedan zajedno sa restoranom, sanirala paviljon dva, a u međuvremenu je izgrađen kompletno novi objekat paviljon četiri za smještaj studenata, a sada se nalazimo pred aktivnostima za sanaciju i adaptaciju paviljona tri u ovom centru", istakao je Rajčević. 

On je rekao da Vlada i resorno ministarstvo ostaju dosljedni u svojim obećanjima datim studentima kada se krenulo u reformu visokog obrazovanja u Republici Srpskoj. 

Nakon posjete, ministar Rajčević je u studentskoj menzi doručkovao sa novinarima i studentima. 

Direktor Studentskog centra "Nikola Tesla" Dragoslav Topić izjavio je novinarima da će iduće sedmice u dogovoru sa predstavnicima studenata biti donesena odluka kada će će se krenuti u sanaciju i rekonstrukciju ovog objekta.

On je rekao da treći paviljon, koji je izgrađen prije 50 godina, zaslužuje opsežnu sanaciju i rekonstrukciju, što će obuhvatiti kompletnu zamjenu elektroinstalacija, podnih i zidnih obloga, te niskonaponsku mrežu.

"Sve sobe ćemo prilagoditi studentima sa posebnim potrebama, proširiti kapacitete kupatila, čitaonica, te obezbijediti video-nadzor kompletnog objekta", istakao je Topić.

Topić je naveo da opozicija u poslednje vrijeme vrši orkestrirani napad na studente i rukovodstvo ovog centra pokušavajući da podmetne svakakve stvari.

"Opozicija pokušava predstaviti da nekoliko soba u četvrtom paviljonu koje su namijenjene smještaju profesora, da se izdaju komercijalno, kao i da studenti ovdje borave u lošim uslovima", rekao je Topić.

On je podsjetio da od 2006. godine postoji odluka sa Univerzitetom da se obezbijedi smještaj za profesore u Studentskom centru, što je jedan od najboljih menadžerskih poteza.

"Univerzitet na taj način štedi novac i ne rasipa za smještaj profesora po skupocjenim hotelima", ukazao je Topić. 

Predstavnik studenata iz Studentskog centra "Nikola Tesla" u Banjaluci Marko Ćurko rekao je novinarima da je za studente važna rekonstrukcija ovog paviljona.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije