Evropska kuća kulture
OTVORI GALERIJU

Investicije / PROJEKTI

Završeni vanjski radovi na objektu Evropske kuće kulture i nacionalnih manjina

Izgradnja objekta u kojem će biti smještena Evropska kuće kulture i nacionalnih manjina u parku Kemala Montena privodi se kraju.

07.12.2021. 14:18 / Izvor: Akta.ba

Izgradnja objekta u kojem će biti smještena Evropska kuće kulture i nacionalnih manjina u parku Kemala Montena privodi se kraju.

Realizacija navedenog projekta se radi u fazama u zavisnosti od sredstava koje Općina Centar obezbijedi za ovu namjenu.

Za posljednju, 11 fazu projekta, potrebno je izdvojiti dodatnih 450.000 KM, a sredstva će biti obezbijeđena u budžetu Općine Centar za narednu godinu. U toku realizacije ovog projekta nakon što je izgrađena kompletna konstrukcija objekta sa temeljenjem, konstrukcija za podrumsku i prizemnu etažu, te čelična konstrukcija u kombinaciji sa lameliranim drvetom za sprat, bravarija na spratu, te staklene površine, urađena je hidroizolacija, keramičarski, molersko-farbarski i fasaderski radovi, elektro instalacije, dok su u toku podopolagački radovi, te ugradnja komunikacijske mreže, video nadzora, vatro-dojavnog, protuprovalnog i ventilacijskog sistema.

Također su u toku radovi na polaganju instalacija grijanja, te rješavanje priključaka na vodovodni i kanalizacioni sistem. Na osnovu okvirnog sporazuma predviđeno je da za realizaciju kompletnog projekta bude izdvojeno 2.842.788 KM, te za potrebe nadzora projekta 21.320 KM.

Većinu sredstava je obezbijedila Općina Centar dok su dijelom projekat sufinansirale Gradska uprava u iznosu od 50.000 KM, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo 500.000 KM, dok je Federalno ministarstvo pravde izdvojilo 100.000 KM.

Općina Centar Sarajevo je u saradnji sa Asocijacijom arhitekata u BiH provela proceduru izbora najboljeg arhitektonskog rješenja, a nagrađeni idejni projekat je rad arhitekata Ilme i Zejda Kobilice, koji su sa svojim idejnim rješenjem pod nazivom "Brick Line" osvojili prvo mjesto.

Objekat je koncipiran kao javni višenamjenski prostor kulturno edukativne namjene.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije