Muzur najavio nove projekti na Ilidži: Škola, dvorana, bazen, parkovi

30.12.2021. 14:19 / Izvor: Akta.ba
ilidža projekti

Načelnik Ilidže Nermin Muzur predstavio je današnjoj novogodišnjoj press konferenciji viziju razvoja i kapitalne projekte koje planiraju u periodu 2022 - 2024.

Načelnik općine Ilidža Nermin Muzur predstavio je danas kapitalne projekte, tačnije viziju ove općine za period od 2022. do 2024. godine.

Kazao je da budžet iznosi 38.120.000 KM i istakao da je on najviši nego ikada. Od planiranih projekata izdvojio je Muzur je gradnju osnovne škole u Mjesnoj zajednici Stup 2, gradnju velike sportske dvorane u Hrasnici, gradnju sportsko-rekreativnog centra na obali Željeznice, gradnju još jednog otvorenog bazena s termalnom vodom, uređenje parkova a kao najkompleksnijim projektom je istakao uređenje parka Kosturnica.

Iako je fokus bio na planovima za naredni period, Muzur se dotakao i projekata koji su realizirani u godini na izmaku.

Kazao je kako je budžet za 2021. godinu bio socijalno-razvojnog karaktera, te da je sa današnjim datumom njegova realizacija veća od 60 posto.

Muzur je istakao kako će budžet za 2022. godinu, koji je usvojen jednoglasno, biti razvojni, ali i da je zadržao sve bitne stavke iz prethodnog.

Ono što je karakteristično jeste da više od 50 posto budžetskih sredstava, planiranih za 2022. godinu, otpada na kapitalne projekte.

"Vjerujem da će 2022. godina biti historijska godina za općinu Ilidža. Priče koje su drugi pričali decenijama mi ćemo početi provoditi u djelo, a jedna od tih priča svakako je tramvajska pruga za Hrasnicu, baš kao i osnovna škola na Stupu", rekao je Muzur.

S početkom građevinske sezone na Ilidži bi trebala krenuti realizacija nekoliko važnih projekata, a među njima je i rekonstrukcija dvorane u Hrasnici.

I sadašnji stadion u Hrasnici će biti obuhvaćen s dva projekta, dok je jedan od njih već uspješno realizovan.

muzur

Kao općina s velikim turističkim potencijalnom, u općini Ilidža u narednom period žele poboljšati ponudu za sve turiste i posjetioce.

"Projekti na koje sam posebno ponosan svakako su projekti uz rijeku Željeznicu, gdje je planirano uređenje izvora termalne vode. Po realizaciji tog projekta trebali bi dobiti četiri bazena, koji bi izgledali kao vanjski jacuzzi. Na desnoj obali Željeznice planiran je i jedan sportsko-rekreativni centar za djecu, mlade ali i odrasle", rekao je Muzur.

Uređenje Velikog parka, prema nacrtima iz vremena Austro-Ugarske, ovom parku, koji se nalazi na površini od 47.000 metara kvadratnih, trebalo bi vratiti nekadašnji sjaj te ga, prema riječima načelnika Muzura, učiniti najljepšim parkom u Kantonu Sarajevo, a možda i u državi.

Centralni dio Ilidže bi u narednom period trebao dobiti jedan od najljepših i najvećih trgova u Kantonu Sarajevo, a nosit će ime legendarnog košarkaškog stručnjaka Sabita Hadžića.

"Mi smo već pokrenuli određene radnje, uklonili smo neke objekte, a naša je zamisao da svi objekti koji se nalaze u ovoj zoni u budućnosti imaju identičan izgled fasade", objasnio je Muzur. 

Bitan projekt za Ilidžu svakako će biti i izgradnja kružnog toka na raskrsnici ulica M17 - Lužansko polje - IV Viteška brigada, kao i uključne trake na zapadni prilaz gradu u naselju Osjek, što su projekti koji bi sigurno smanjili saobraćajnu gužvu u centru Ilidže.

Ratni put preko Igmana, prema riječima načelnika Muzura, ima veliki značaj, kako historijski, tako i patriotski.

"Dobro je poznato svima kakvu je ulogu taj put imao tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu i kolika je bio važan za Sarajevo. Plan je da se u narednoj fazi asfaltira nešto blizu četiri kilometra tog puta, od sadašnjeg Rezervoara do izlaska na "osmice", a u budućnosti da se spoji na put koji vodi dalje ka Bjelašnici", rekao je načelnik općine Ilidža.

U narednoj godini će, kako kaže Muzur, početi i važni radovi u rekonstrukciji ulice koja spaja Veliku aleju i Stojčevac, ali i ulica na samom Stojčevcu.

Kao projekat od posebnog značaja za stanovnike Ilidže, izdvojen je početak obnove premjera, koji je već počeo aviosnimanjem katastarske općine Vlakovo.

"Prije nekoliko dana izvršena su prva aviosnimanja na području Vlakova. U narednom periodu prikupit će se informacije od građana, kao i određena dokumentacija, kako bi se u budućnosti stvorile pretpostavke i za kvalitetno prostorno planiranje", kazao je Muzur, saopćeno je iz općinske Pres-službe.

 
PRESS KONFERENCIJA: Kapitalni projekti - VIZIJA RAZVOJA 2022 - 2024.

PRESS KONFERENCIJA: Kapitalni projekti - VIZIJA RAZVOJA 2022 - 2024.

Posted by Nermin Muzur on Thursday, December 30, 2021

 

Naziv projekta: Sportsko rekreativni centar za djecu i mlade kod rijeke Željeznice

Opis projekta i namjena: Javni rekreativni centar za stanovnike Ilidže i šireg područja, za djecu, mlade i odrasle

Kvadratura: 12.000 m2

Procijenjena investiciona vrijednost projekta: cca 1.500.000 KM

 

 

Naziv projekta: Termalni bazeni vanjsko uređenje bišotine IB1

Opis projekta i namjena: Kupalište sa ljekovitim svojstvom termalne vode za širu populaciju

Kvadratura: 4.660 m2

Procijenjena investiciona vrijednost projekta: cca 1.250.000 KM

 

Naziv projekta: Park "Kosturnica"

Opis projekta i namjena: Uređena i obezbijeđena parkovska površina za stanovništvo Ilidže i grada Sarajeva

Kvadratura: 47.000 m2

Procijenjena investiciona vrijednost projekta: cca 1.800.000 KM

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije