Obuća: Podrška izgradnji tunela Hranjen neće izostati ni u ovoj godini

06.01.2022. 08:17 / Izvor: Fena
tunel hranjen

Naglasila je da su za završetak projekta kompletnog tunela, prema procjenama, neophodna finansijska sredstva u iznosu od oko 320.000.000 KM s PDV-om.

Premijerka Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Aida Obuća jučer je prezentirala informaciju o realizaciji projekta brze ceste Goražde-Sarajevo, koju je na zahtjev Vlade BPK dostavilo JP "Autoceste FBiH", a koja je razmatrana i na nedavno održanoj sjednici Skupštine BPK.

 U informaciji se navodi da je u toku realizacije projekta došlo do određenih problema, ponajviše zbog razlike između predviđenih i stvarnih geoloških uslova terena na kojem se vrši izgradnja tunela Hranjen, što je izvođač, koristeći se određenim odredbama Ugovora u smislu rizika i fakturisao investitoru, što je dovelo do neplanirane eskalacije troškova projekta.

Obuća je pojasnila da je, kako bi se nastavila implementacija projekta, JP "Autoceste FBiH" u potpunosti postupilo po zaključku Vlade FBiH i resornog ministarstva. Prema važećem ugovoru putem nadzora dostavljena je  sveobuhvatna analiza i proces utvrđivanja vrijednosti izvedenih radova, izvršenih plaćanja putem privremenih situacija, evaluacije i determinacije odštetnih zahtjeva, kako naručioca tako i izvođača radova.

Po njenim riječima, dostavljen je i izvještaj o kontroli kvaliteta izvedenih radova na osnovu izvršenih testiranja te dovođenja trenutnih radova u stanje graničnih uslova za iskopani i podgradni dio tunela, definisanih ugovorom.

"Prema informaciji, došlo je do napretka u realizaciji radova i do sada je glavna tunelska cijev iskopana u dužini od 2.120 metara što je od posljednje informacije koja je dostavljena Vladi BPK, u mjesecu septembru 2021.godine, više za 85 metara. Servisna tunelska cijev iskopana je u dužini od 1.933 metara, što dovodi do podatka da je ukupno oko 100 metara urađeno više", precizirala je Obuća.

Navela je da je, kada je riječ o kvaliteti izvedenih radova, izvođač sanirao dio propusta iz prethodnog perioda, tako da se situacija po pitanju kvaliteta izvedenih radova značajno popravila.

"Trenutna organizacija rada izvođača radova vezana je za aktivnosti na južnoj strani tunela. Također, u informaciji se navodi da je do sada iskopano/podgrađeno 39 posto tunela a utrošeno je 94 posto od ukupne vrijednosti ugovorenih radova", ističe Obuća.

Kako bi se obezbjedili uslovi za nastavak implementacije jednog od najznačajnih infrastrukturnih projekata za građane BPK-a i cijele Gornjedrinske regije i BiH, po riječima Obuće, poduzete su sve neophodne aktivnosti.

"JP "Autoceste FBiH" zatražilo je od Vladi FBiH, donošenje Odluke u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, kako bi se pokrenuo pregovarački postupak, bez obavještenja za nastavak radova u vrijednosti 20 posto što iznosi 13.999.980 KM bez PDV-a od osnovnog Ugovora dodjeljenog izvođaču radova.  U oktobru mjesecu 2021. godine, pokrenut je postupak  javne nabavke prema Ekspertnom vijeću za izbor konsultantskih usluga FIDIC eksperata, koji bi bili podrška projektu a čiji primarni zadatak je utvrđivanje činjeničnog stanja u vezi realizaciji ugovora. Trenutno je postupak obustavljen, iz razloga što se čeka ishod izjavljene žalbe jednog od ponuđača koju je JP "Autoceste FBiH" proslijedilo Uredu za razmatranje žalbi BiH", pojasnila je premijerka BPK-a.

Naglasila je da su za završetak projekta kompletnog tunela, prema procjenama, neophodna  finansijska sredstva u iznosu od oko 320.000.000 KM s PDV-om.

"Za prvu fazu, probijanje i izradu primarne podgrade glavne, saobraćajne tunelske cijevi ukupne dužine 5.480 metara te servisne tunelske cijevi ukupne dužine 5.470 metara potrebno je izdvojiti oko 120.000.000 KM s PDV-om. Posebno nas raduje činjenica da je uvijek postojala postojala opredjeljenost Vlade FBiH i JP "Autoceste" u davanju podrške implementaciji ovog projekta. Prema informacijama s kojim raspolažemo u prijedlogu budžeta FBiH za 2022. godinu, za kapitalen transfere javnim preduzećima planiran je iznos od 254 miliona KM i odnosu na 2021. godinu, veći je za 98,2 miliona ili 63 posto. Dakle, ovo je jedna ohrabrujuća informacija iz razloga što su ta sredstva planirana za autoceste i brze ceste, a podrška izgradnji tunela i u 2022. godini, neće izostati, stav je svih nivoa vlasti", naglašava premijerka BPK-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije