Radovi na Sanici završeni: Rijeka pretvorena u bezlični kanal

11.01.2022. 08:20 / Izvor: Nezavisne novine
rijeka Sanica

Radovi na uređenju dijela korita rijeke Sanice u istoimenom mjestu nadomak Ključa okončani, mještani tvrde da je rijeka pretvrena u bezlični kanal.

Radovi na uređenju dijela korita rijeke Sanice u istoimenom mjestu nadomak Ključa okončani su i pored toga što je u međuvremenu Ministarstvo prostornog uređenja Federacije BiH donijelo rješenje kojim su proglašena ništavnim urbanistička i građevinska dozvola na osnovu kojih radovi provedeni.

U obrazloženju tog rješenja navedeno je kako su pomenute dozvole izdate od nenadležnog organa, u ovome slučaju općine Ključ, dok je nadležno za njihovo izdavanje bilo pomenuto federalno ministarstvo, s obzirom na to da je Sanica proglašena vodom prve kategorije.

Sanela Klarić, zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, koja je aktuelizirala ovo pitanje u institucijama vlasti ovog entiteta, ističe kako je ovo ipak pobjeda ekoloških aktivista koji su ustali protiv ovog projekta.

"Ispostavilo se da su radovi izvedeni bez potrebnih dozvola, što je utvrdila nadležna federalna inspekcija. Nažalost, izvođači su kupili vrijeme i okončali posao, ali mi ćemo poduzeti naredni korak i tražićemo da se sve vrati u prvobitno stanje, kako je bilo prije radova", kaže Klarićeva.

Po njenim riječima, to podrazumjeva da se s obala rijeke ukloni vještački materijal u obliku kamena i betona, te da se ponovo posadi uništeno priobalno drveće, nakon čega će rijeka godinama izliječiti svoje rane.

Prema njenim riječima, ovaj slučaj poslužiće kao primjer kako se mogu zaštititi ostale rijeke čija autohtonost može biti narušena.

Muhamed Kučuković, mještanin i ekološki aktivista te jedan od organizatora protesta za zaštitu Sanice, ističe kako će se tražiti odgovornost investitora i izvođača radova.

"Na dijelu vodotoka Sanice koji je predstavljao netaknutu prirodu iskopano je korito, obale su popločane kamenom, uništeni su priobalno drveće i rastinje, kompletna flora i fauna, a rijeka je pretvorena u bezlični kanal", istakao je Kučuković.

U općini Ključ nisu željeli da komentarišu novonastalu situaciju, a podsjetimo da je pomenute građevinske radove realizirala Agencija za vodno područje rijeke Save, koja je bila investitor.

Cilj je bio da se reguliše dio vodotoka u dužini od jednog kilometra, te produbi korito na mjestima gdje se Sanica, za vrijeme poplava, izlijevala iz korita i plavila okolna područja.

Iz Agencije su ranije naveli kako su radovi izvedeni u skladu s propisanom zakonskom procedurom te da je projekat ranije prezentovan predstavnicima lokalne zajednice i da na njega nije bilo primjedbi.

Inače, radovi su izvedeni na zahtjev mjesne zajednice Sanica, koja je preko općine Ključ kandidirala projekat zaštite od poplava višim razinama vlasti u Federaciji BiH.

Međutim, mještani tvrde da na dijelu vodotoka gdje se radi Sanica nikada nije plavila niti napuštala svoje korito.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije