Posao od 75 miliona KM: Odabran izvođač brze ceste Lašva - Nević Polje

17.02.2022. 09:17 / Izvor: Akta.ba
lašva

Autoceste Federacije BiH izabrale su najpovoljnijeg ponuđača za izgradnju dijela brze ceste Lašva – Nević Polje i to za LOT 5 – petlja Vitez izlaz iz poslovne zone – petlja Nević Polje.

Autoceste Federacije BiH izabrale su najpovoljnijeg ponuđača za izgradnju dijela brze ceste Lašva – Nević Polje i to za LOT 5 – petlja Vitez izlaz iz poslovne zone – petlja Nević Polje.

Ugovor za nabavku radova "Izgradnja dijela brze ceste Lašva-Nević Polje Lot 5: petlja "Vitez - izlaz iz poslovne zone“ - petlja Nević Polje" u ukupnoj vrijednosti od 74.904.570,00 KM sa uračunatim PDV-om dodjeljuje se ponuđaču Hering d.d. Široki Brijeg iz razloga što je dostavio prihvatljivu ponudu sa najnižom cijenom, navodi se u odluci.

U provedenom postupku Autoceste FBiH zaprimile su četiri ponude, od čega su ponude dva ponuđača, i to: Hering d.d. Široki Brijeg i grupe ponuđača EURO-ASFALT d.o.o. Sarajevo i JATA prihvatljive odnosno obje ispunjavaju sve uslove i zahtjeve propisane tenderskom dokumentacijom te su kao takve pozvane na učešće na e-aukciji. Ponude kompanije Integral Inženjering a.d. Laktaši i grupe ponuđača Strabag d.o.o. Sarajevo i Strabag d.o.o. Zagreb, Hrvatska su neprihvatljive.

Komisija je takođe utvrdila da cijena ponude najpovoljnijeg ponuđača, nakon održane e- aukcije, Hering d.d. Široki Brijeg, iznosi 64.021.000,00 KM bez uključenog PDV-a, odnosno 74.904.570,00 KM sa uključenim PDV-om.

Tako je cijena najpovoljnije ponude za 11.021.300,00 KM veća od procijenjene vrijednosti nabavke (53.000.000,00 KM bez uključenog PDV-a).

"Uzimajući u obzir da su sredstva za predmetnu nabavku u iznosu od 53.000.000,00 KM bez uključenog PDV-a obezbijeđena budžetom Vlade FBiH, da je predmetna nabavka Odlukom Vlade FBiH ocijenjena izgradnjom od javnog interesa za FBiH, te da je ugovorni organ zatražio od Vlade FBIH obezbjeđenje dodatnih (nedostajućih) sredstava za predmetnu nabavku i da su opravdana očekivanja da će Vlada FBiH pozitivno odgovoriti na navedeni zahtjev, Uprava preduzeća je donijela Odluku o uslovnom odobravanju dodatnih sredstava za dodjelu ugovora "Izgradnja dijela brze ceste Lašva-Nević Polje, LOT 5: petlja "Vitez- izlaz iz poslovne zone" - petlja Nević Polje", od 14.02.2022. godine, kojom se ista obavezuje na obezbjeđenje dodatnih potrebnih sredstava za dodjelu ugovora, ukoliko ista ne budu odobrena od strane Vlade FBiH", navodi se u obrazloženju odluke.

Podsjetimo, dužina sekcije LOT-a  je 4,78 kilometara, a na ovoj sekciji projektovane su sljedeće konstrukcije: Vijadukt Mali Mošunj 1 dužine 168 metara, Most Mali Mošunj 2 dužine 88 metara, Most Stara Bila dužine 30 metara, Most Nova Bila dužine 32 metra, Most Pečuhe dužine 65 metara.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije