Potpisan ugovor o direktnoj kineskoj investiciji vrijednoj 50 miliona eura

26.02.2022. 08:53 / Izvor: SRNA
kineska investicija

Direktor Rudnika i Termoelektrane /RiTE/ "Ugljevik" Čedomir Stojanović rekao je da će kineska kompanija u ovoj investiciji učestvovati sa 90 posto, a RiTE ostatak.

Ugovor o direktnoj kineskoj investiciji, vrijednoj 50 miliona eura za izgradnju fabrike gipsanih ploča i proizvoda od gipsa koja će zapošljavati 100 radnika, potpisan je jučer u Ugljeviku, u prisustvu ministra energetike i rudarstva Republike Srpske Petra Đokića. 

Direktor Rudnika i Termoelektrane /RiTE/ "Ugljevik" Čedomir Stojanović rekao je da će kineska kompanija u ovoj investiciji učestvovati sa 90 posto, a RiTE ostatak.

"Vrijednost investicije je 50 miliona eura, rok za završetak fabrike je dvije godine. Očekujemo da će u okviru ove investicije biti zaposleno 100 novih radnika. Ovo je velika stvar za regiju, ali i cijelu Republiku Srpsku", izjavio je Stojanović novinarima.

Stojanović je napomenuo da je cilj kineskog investitora, koji je najveća fabrika u svijetu u proizvodnji gipsanih ploča, da prodaja pokrije cijelo evropsko tržište.

"Godišnja proizvodnja biće zasnovana na 250.000 tona gipsa, koji je nama nus-proizvod u odsumporavanju. Korist će imati i RiTE od prodaje tog gipsa, kao i od prodaje uglja", rekao je Stojanović.

Predstavnik Privredne komore kineskih preduzeća u BiH Jan Hu rekao je da mu je čast što je prisustvovao potpisivanju ovako važnog ugovora, te naglasio da je "BNBM" vrlo ozbiljna kompanija.

"Ovaj projekat će biti značajan za više strana – lokalnu zajednicu, obje kompanije, cjelokupnu Republiku Srpsku. To će se ogledati kroz rad preduzeća i otvaranje novih radnih mjesta", rekao je on i izrazio nadu da će ovaj projekat biti uspješno realizovan.

Potpisani ugovor odnosi se na izgradnju fabrike gipsanih ploča kapaciteta 40 miliona metara kvadratnih na godišnjem nivou, a predviđeno je da će logističke i tehničke usluge vršiti lokalne kompanije.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije