Izgradnja trebinjskog aerodroma

01.03.2022. 09:25 / Izvor: BHRT
Aerodrom

Nedavno je Narodna skupština Republike Srpske donijela odluku o usvajanju zoning plana za izgradnju trebinjskog aerodroma.

Nedavno je Narodna skupština Republike Srpske donijela odluku o usvajanju zoning plana za izgradnju trebinjskog aerodroma. Ovom odlukom stekli su se preduslovi za naredne korake ka početku izgradnje aerodroma. A zoning planom obuhvaćeno je više od hiljadu i 200 hektara površine na lokaciji sela Taleža i Cerovac.

Dok se uveliko govori o usvojenom zoning planu, mještani sela Cerovac i Taleža koji su vlasnici zemlje na kojoj će se aerdorom graditi ne znaju ništa šta će se dalje dešavati. Još ne znaju otkupnu cijenu zemljišta.

"Ja ne znam da je ikome ponuđeno, meni nije, a poprilično moga zemljišta biće zahvačeno za potrebe aerodroma ne vjerujem da je i sa kim drugim razgovorano na tu temu, više ima špekulacija", kazao je Risto Bašić, mještanin sela Cerovac.

"Što se tiče otkupne cijene RUGZ sprovela je procjenu vrijednosti zemljišta nezavisni vještaci su utvrdili njenu vrijednost tako da mi kao zainteresovana strana postupat ćemo prema tim rješenjima koja su donijeli ti vještaci", istakao je Mladen Stanković, direktor Aerodroma Trebinje.

U područnoj jedinci Geodetske uprave u Trebinju saznajemo da je zemljište pocijepano, formirane su parcele, a zemljište se nalazi na tri katastarske opštine. Eksproprijacija će se raditi po Zakonu koji je NS RS donijela u septembru 2020. godine, a radit će se po skraćenom postupku.

"Stranke ćemo pozvati i na licu mjesta sa njima vidjeti i utvrditi sve nejasnoće i prikažemo im nekretnine koje su u njihovom vlasništvu", naglašava Borko Ćorluka, šef Područne jedinice Geodetske uprave Trebinje.

Kako saznajemo problem su ostavinske rasprave pošto je veliki broj vlasnika na određenim parcelama. Direktor Aerodroma ističe da imaju dobru saradnju sa svim nadležnim institucijama u Bosni i Hercegovini.

"Sa svim institucijama sa kojima trebamo da sarađujemo saradnja postoji i ona je na dosta visokom nivou. ", ističe Stanković.

Kada će se zvanično krenuti sa radovima još uvijek se ne zna. Trenutno su urađeni pristupni putevi gdje mašine rade na geomorfološkim istraživanjima sastava tla. 

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije