Projekat EMBRACE: Stvaranje povoljnijeg okruženja za civilno društvo u BiH

06.03.2022. 09:30 / Izvor: Akta.ba
undp

U okviru projekta "Stvaranje povoljnijeg okruženja za civilno društvo – EMBRACE" 14 organizacija civilnog društva dobilo novčanu podršku za provedbu projekata od značaja za lokalne zajednice.

 U Sarajevu je protekle sedmice u okviru projekta "Stvaranje povoljnijeg okruženja za civilno društvo – EMBRACE" 14 organizacija civilnog društva dobilo novčanu podršku za provedbu projekata od značaja za lokalne zajednice.

EMBRACE projekat finansira Vlada Kraljevine Norveške u iznosu od 880,247 USD, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Projekat je započeo 2019. godine a do sada su finansirana 23 projekta organizacija civilnog društva iz 14 lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini.

U narednom periodu 14 novih projekata će sprovoditi aktivnosti kojima će prioriteti biti inkluzija, podrška pružanju usluga za ranjive kategorije društva, rad sa mladima, aktivizam i voluntarizam, rodna ravnopravnost, zaštita okoliša i ljudska prava.

"Kroz EMBRACE projekat UNDP i Vlada Kraljevine Norveške nastoje podstaknuti građanski angažman u Bosni i Hercegovini koji je ključan, ne samo za pružanje boljih socijalnih usluga, a posebno za ugrožene kategorije, već i za uključivanje građana u procese donošenja odluka na lokalnom nivou. Svjesni smo da lokalne samouprave imaju mnogo toga za pružiti građanima, ali nerijetko su njihovi finansijski i organizacioni kapaciteti ograničeni. Snažno civilno društvo može smanjiti jaz uzrokovan spomenutim ograničenjima, te se između ostalog uključiti i u poboljšanje socijalne zaštite, jačanja rodne ravnopravnosti ili pomoći najugroženijim kategorijama", izjavio je ovom prilikom Stephen Kinloch Pichat, zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH.

Prisutnima se obratio i ambasador Vlade Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini, Olav Reinersten.

"Udruženim snagama smo uspjeli podržati kapacitete organizacija civilnog društva kako bi bolje odgovorile na potrebe lokalnih zajednica. Snažno civilno društvo je važno za sve nas, jer su sa snažnim civilnim društvom građanima dostupne kvalitetnije usluge, kakve im vlada ne može pružiti. Također, osnaženo civilno društvo predstavlja ključnu komponentu svakog demokratskog društva i kao takvo bi ga trebale prepoznati i tretirati institucije Bosne i Hercegovine", kazao je Reinersten.

Projekat će nastaviti raditi na procesu poboljšanja regulatornog okvira za finansiranje organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini, koji je započeo u 2020 godini.

Ovaj rezultat predviđa postupak usklađivanja politika u oba entiteta i relevantne institucije na državnom nivou, a osmišljen je tako da praksu finansiranja organizacija civilnog društva uskladi s principima otvorenosti, odgovornosti i transparentnosti.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije