Načelnik Vlasenice tvrdi da će ski-centar "Igrišta" pokrenuti privredu

13.03.2022. 09:09 / Izvor: SRNA
igrišta

U Vlasenici je juče održana stručna rasprava na kojoj je razmatran prednacrt regulacionog plana zimskog sportsko-rekreativnog centra "Igrišta".

U Vlasenici je juče održana stručna rasprava na kojoj je razmatran prednacrt regulacionog plana zimskog sportsko-rekreativnog centra "Igrišta", na kojoj su stručna lica iznijela mišljenja i prijedloge s ciljem da bude izrađen što bolji i kvalitetniji projekat.

Načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević izjavio je novinarima da je nosilac cjelokupnih aktivnosti u vezi sa ovim planom banjalučka firma “Projekt”, a da je prikazano sve što je planirano u proteklih nekoliko godina.

"Kroz ovaj regulacioni plan koji je vrlo ambiciozan, biće definisano sve ono što se tiče `Igrišta`, počevši od planiranih sadržaja koji će biti impozantni – staze, putevi, vodosnabdijevanje, parkinzi, hoteli, vikend-naselja", naveo je Kraljević.

On je rekao da je cilj da skijalište bude uklopljeno u prirodni resurs koji postoji na planini “Javor” sa što manje kapaciteta kada je riječ o kućama i drugim objektima.

"Sve drugo planirano je da se radi u gradu, a u drugoj fazi da se gradi gondola sa Jezera preko Viselca da se poveže planina", dodao je Kraljević.

Prema njegovim riječima, do sada je Vlada Republike Srpske u razne tendere i javne objave uložila oko 15 miliona KM od planiranih oko 50 miliona.

"Plan je da se do kraja godine otvori skijalište, bitno je da se nabavi lift šestosjed, što je u fazi realizacije, a onda dodavati sadržaje, proširivati iz godine u godinu", naveo je Kraljević.

On je istakao da će šira regija osjetiti dobrobit ovog projekta koji će pokrenuti kompletnu privredu na ovom prostoru i razvoj sela u kojima će se raditi infrastruktura.

Kraljević je zahvalio svima koji su uvidjeli značaj ovog projekta, a koji će se osjetiti u narednim godinama kada je riječ o prilivu turista, a posebno srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović, Vladi RS i premijeru Radovanu Viškoviću, te upravi Olimpijskog centra “Jahorina”.

Generalni direktor firme “Projekt” iz Banjaluke Stojan Vujatović izjavio je da su “Igrišta” jedan od velikih potencijala u Republici Srpskoj i BiH, te da je to jedno od najsjevernijih skijališta koje će dati novi osvrt kada je riječ o skijanju i ostalim sportovima.

"Ovdje smo da doprinesemo boljem planu i realizaciji projekta koji kasnije ide u nacrt, kroz sve svoje sadržaje, uključujući nove staze, jezero, osnježavanje, opremu. Mi smo tu da probamo da sve što je zamišljeno sprovedemo u djelo kroz planiranja, poslije kroz tehniku, što se tiče same izgradnje, da stojimo na raspolaganju", rekao je Vujatović.

Vlada Republike Srpske je polovinom 2020. godine donijela odluku kojom je Olimpijskom centru “Jahorina” dala na upravljanje na 30 godina “Igrišta” na planini Javor u opštini Vlasenica da bi jedinstven prirodni prostor iskoristio za razvoj zimskog i ljetnog turizma.

Ski-centar bi trebao da ima tri glavne osnježene staze dužine oko 4.750 metara, a predviđena je i gradnja jednog šestosjeda ukupne dužine 820 metara i kapaciteta 3.000 skijaša na čas, te pokretne trake dužine 150 metara, sa kapacitetom 1.500 skijaša na čas.

Stručnoj raspravi juče su prisustvovali predstavnici Ministarstva saobraćaja i veza, Ministarstva poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva, Javne ustanove “Vode Srpske” i lokalnih preduzeća i ustanova. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije