Iz budžeta Republike Srpske 96 miliona maraka za gondolu Pale - Jahorina

15.03.2022. 08:30 / Izvor: RTRS
gondola jahorina

Foto: Akta.ba

Gondola Pale - Јahorina duga sedam kilometara kapitalni je projekat Olimpijskog centra i Vlade Republike Srpske.

Gondola Pale - Јahorina duga sedam kilometara kapitalni je projekat Olimpijskog centra i Vlade Republike Srpske čija će izgradnja početi u avgustu ove godine, a iz republičkog budžeta će za tu namjenu biti izdvojeno 96 miliona maraka.

Izgradnjom gondole Pale – Јahorina dosadašnji investitori preći će na područje Pala i tako garantovati otvaranje velikog broja radnih mjesta i drugih prednosti.

Osim gradnje gondole, u planu je i rekonstrukcija puta od Zvornika do Istočnog Sarajeva, odnosno izgradnja treće trake preko Romanije, izvijestio je RTRS.

"Mi ćemo u ime opštinske uprave učiniti sve što treba: da sredimo planska dokumenta, riješimo imovinsko pravne odnose i donesemo akte što prije kako bi se na najbolji način iskoristila građevinska sezona koja je na području Pala kratka", rekao je Boško Јugović načelnik opštine Pale.

Na Јahorini je ove sezone do sada boravilo skoro pola miliona ljudi.

"Svaki skijaš je ostavio po hiljadu maraka i dolazimo do podatka da je 500 miliona ostalo samo .ove godine, da od rada Olimpijskog centra žive i rental i ski škole i ugostitelji hotelijeri. M mi smo izračunali da 3500 ljudi indirektno zavisi od našeg rada", rekao je Dejan Ljevnaić direktor OC Јahorina.

Predsjednik Nadzornog odbora OC Јahorina Nedeljko Elek istakao je da OC Јahorina širi svoje djelovanje,.

"Mi smo preuzeli Igrišta, u toku mjesec dana preuzimamo Andrićgrad ali prioritet našeg poslovanja ostaje opština Pale i sve projekte koje budemo radili prvo ćemo realizovati na Palama", dodao je on.

Primjer dobre prakse poslovanja u turizmu mogao bi se prenijeti i na Romaniju, pa je tako u planu izgradnja Etno sela i odmarališta na lokalitetu Ravne Romanije.

Međutim, kako je zaključeno na sastanku ministra saobraćaja i veza Nedeljka Ćorića sa predstavnicima OC Јahorina i rukovodstvom opštine Sokolac, važno je rasteretiti planinski saobraćaj kako bi ovaj projekat imao puni efekat.

"Urađen je potez od Zvornika do Vlasenice, sad treba da idemo dalje. Postojeću saobraćajnicu treba prilagoditi intenzitetu saobraćaja na planinskim prevojima kako bi ubuduće etno selo zasijalo u punom sjaju", kazao je ministar Ćorić.

Upravo lokalitet Ravne Romanije jedan je od najproblematičnijih kada je u pitanju saobraćaj, posebno u zimskim uslovima, pa bi izgradnja treće trake trebalo da bude stavljena na listu prioriteta Puteva Srpske.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije