Norveška obnavlja Posavinu i stimuliše razvoj

26.03.2022. 09:15 / Izvor: Akta.ba

Ambasador Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini, NJ.E. Olav Reinertsen, boravio je jučer u Posavini, gdje je posjetio objekte od značaja za širu društvenu zajednicu.

Ambasador Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini, NJ.E. Olav Reinertsen, boravio je jučer u Posavini, gdje je posjetio objekte od značaja za širu društvenu zajednicu.

Ovi objekti su obnovljeni i izgrađeni u okviru projekta "Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta (EGG), kojeg, u saradnji s Vladom Kraljevine Norveške, implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP u BiH). Kroz realizaciju prve faze navedenog projekta, Norveška je, između ostalog, podržala obnovu objekta Male vijećnice u Odžaku, kao jednog od najznačajnijih kulturno-historijskih spomenika na ovom području.

"Nakon rekonstrukcije, obnovljena Mala vijećnica će ponovo služiti kao mjesto okupljanja, ali i turistička atrakcija", istakao je ambasador Reinertsen.

Tokom posjete Posavini, ambasador je u Modriči izvršio i zvaničnu primopredaju novoizgrađenog multifunkcionalnog amfiteatra, čiju je izgradnju projekat također finansirao.

"Multifunkcionalni amfiteatar bit će dostojan dom za niz seminara, radionica i raznih školskih, kulturnih, društvenih i drugih lokalnih događaja. Modriča će sada imati centar u kojem će se okupljati njena zajednica", rekao je ovom prilikom ambasador Reineretsen.

Kroz prvu fazu realizacije, EGG projekta podržao je i obrazovanje kadrova potrebnih modernoj privredi, pa je tako izdvojeno oko 900.000 KM za opremanje ukupno 24 škole u cijeloj zemlji. Na taj način su i preduzeća na području Posavine osnažena kvalitetnom ponudom radne snage. U tom kontekstu, ambasador je posjetio preduzeća iz oblasti drvne i metaloprerađivačke industrije koja uspješno posluju na ovom području.

"Kroz EGG projekat, Norveška je pomogla u formiranju novih i brži rast i razvoj etabliranih poduzeća", naglasio je ambasador Reineretsen.

Rezultat toga je stotinu podržanih budućih privrednika sa 64 nove kompanije koje su sada osnovane i operativne, što je uz ulaganje od oko 2,5 miliona KM omogućilo kreiranje 84 nova radna mjesta.

Kraljevina Norveška će u narednom periodu, kroz drugu fazu EGG projekta, nastaviti sa pružanjem  podrške preduzetništvu, kao i obrazovanju, kroz uvođenje novih nastavnih planova i programa i unapređenje znanja u oblasti digitalne tehnologije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije