Uskoro počinje izgradnja autoputa od Rače do Bijeljine

08.04.2022. 08:14 / Izvor: SRNA
autoput

Ćorić je naveo da je na sastanku predstavnicima gradskih vlasti u Bijeljini dogovoreno da će svi pristupni putevi koji će se koristiti za izgranju autoputa urediti u skladu s potrebama.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić rekao je jučer da će izgradnja autoputa od Rače do Bijeljini krenuti do početka juna, kada su planirani prvi radovi i uvođenje izvođača.

Ćorić je naveo da je na sastanku predstavnicima gradskih vlasti u Bijeljini dogovoreno da će svi pristupni putevi koji će se koristiti za izgranju autoputa urediti u skladu s potrebama stanovništa, a da Gradska uprava neće morati da izdvaja sredstva za te lokacije.

On je rekao da će biti riješen i problem prekategorizacije lokalnog puta kroz Ljeljenču, te da će biti urađena dodatna priključna traka na putu Bijeljina - Brčko kod "Mljekare dule", za šta su već opredijeljena sredstva, kao i za rehabilitaciju magistralnog puta Bijeljina - Brčko, koji je u najlošijem stanju na području grada Bijeljina.

"Rješavamo i pitanje sigurnosti na pješačkom prelazu na magistralnom putu u mjestu Patkovača kod Osnovne škole 'Jovan Dučić', za šta su iz Ministarstva opredijeljena sredstva za rješenje, a grad će finansirati projektno-tehničku dokumetaciju", naveo je novinarima Ćorić nakon sastanka u Gradskoj upravi.

On je potvrdio da je razgovarano još o nizu projekata gdje postoje problemi, te da je dogovoreno da stručne komisije iz Ministrastva, Puteva Srpske i grada Bijeljina da obiđu lokacije da se utvrde rješenja.

Ćorić je istakao da je Vlada Republike Srpske opredijelila 750.000 KM za rekonstukciju Ulice Stefana Dečanskog, gdje se radi nekih 400 metara, zajedno s novom vodovodnom mrežom.

"Moramo iznalaziti i druga rješenja kako bismo uspjeli obezbijediti sva neophodna sredstva da se ta ulica završi od početka do kraja", naveo je on.

On kaže da je na sastanku upoznao predstavnike Gradske uprave da će do kraja godine biti sklopljeni ugovori o izgradnji autoputa od Banjaluke do Bijeljine, za dionicu od Johovca do Vukosavlja, od Vukosavlja do Brčko, te od Bijeljine od Rače.

"Ostala nam je još jedna dionica u Republici Srpksoj, to je Bijeljina - Brčko i taj tender će biti raspisan u ovoj godini. U sljedećoj godini ćemo imati i tu izabranog izvođača", naveo je Đorić i dodao da je plan da do 2026. godine povežu Banjaluku, Bijeljinu i Beograd autoputem.

Ćorić je rekao da je sastanak bio svrsishodan i da će iz njega proistaći najbolja rješenja za građane, te da će svi radovi izvoditi s nutltom stopom toleranije u kašnjenju.

On je dodao da terba ovakve stastanke što češće imati, kako bi se na vrijeme razgovaralo i imali spremne i usklađene budžete za projekte.

Predsjednik Skupštine grada Alekdandar Đurđević je rekao da sastanak bio konkretan, konstruktivan, te da treba imati češće oakve sastanke na kojima bi se razgovalo o svim problemila koji su u nadležnostima insitucija koje predstavljaju.

Đurđević je naveo da je izgradnja autoputa važna za građane Bijeljine i sam grad, u smislu novih prilika, industrijskih zona, povezanosti, te putne komunikacije.

"Mogu da obećam da ćemo biti, kao i do sada, maksimalno ekspeditivni za sve projektne koji su u interesu naših građana i grada", naveo je Đurđević te dodao da će se sve odluke koje budu u interesu grada ekspresno donositi na Skupštini.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović zahvalio je ministru Ćoriću što je brzo odazvao pozivu na sastanku u Gradskoj upravi, gdje je bilo riječi o mnogim temama, početku izgradnje autoputa kao i svih priključinih puteva.

On je naveo da je dogovoreno rješavanje mnogih bezbjednosnih problema na putevima na području grada.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije