Polovinom maja počinje realizacija projekta Drinskog nasipa

15.04.2022. 14:54 / Izvor: SRNA
drinski naspi

Foto: ATV

Višković je rekao da je Vlada razmatrala plan rada "Voda Srpske" za ovu godinu i da je konačno nastala pozicija da se krene sa realizacijom prve faze.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik posjetio je danas sa premijerom Republike Srpske Radovanom Viškovićem Јavnu ustanovu Vode Srpske u Bijeljini i tom prilikom je istaknuto da će polovinom maja početi realizacija projekta Drinskog nasipa.

Dodik je istakao da želi da podstakne i podrži realizaciju projekata poput Drinskog nasipa, te izrazio zadovoljstvo zbog činjenice što je danas Vlada RS-a odobrila plan rada "Voda Srpske".

"Ovo je sistematski pristup rješavanju pitanja odbrane od voda, kontroli i svemu onome u nadležnosti Voda Srpske", rekao je Dodik novinarima.

Dodik je napomenuo da je Јavna ustanova "Vode Srpske" osposobljena da sprovodi svoje projekte, a namjera rukovodstva RS-a je da Bijeljina nema nikakvih problema kada je riječ o velikim vodama - Savi i Drini.

Višković je rekao da je Vlada razmatrala plan rada "Voda Srpske" za ovu godinu i da je konačno nastala pozicija da se krene sa realizacijom prve faze Drinskog nasipa koja je bila u zastoju nekoliko godina zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.

"Današnjim planom je i to pitanje obuhvaćeno, tako da sa zadovoljstvom možemo konstatovati da će već polovinom maja ući u realizaciju tog projekta, važnog za građane Bijeljine", rekao je Višković.

On je naveo da to nije jedini projekat koji će biti rađen ove godine.

"Tu je i vodozaštita u Modriči, Doboju, u Zvorniku rijeka Hoča, u Banjaluci Vrbas. U Srpcu će biti uređen kanal... U 2022. su velike investicije kada je riječ o Vodama Srpske. Sve te procedure će oko polovine maja biti operativne, tako da se sredinom godine može očekivati da ova javna ustanova uđe u investicioni ciklus, koji će građane širom RS-a zaštititi od eventualnih padavina ili /izlivanja/ voda", rekao je Višković.

Direktor Voda Srpske Miroslav Milovanović rekao je da je Vlada usvojila finansijski plan "Voda" za ovu godinu i izvještaj o radu za prošlu godinu.

"Mi smo u okviru tog izvještaja, zaključno sa 31. decembrom, završili sprovođenje kredita od 55 miliona eura, koji je Vlada obezbijedila nakon poplava 2010. Radovi po tom kreditu su intenzivirani 2014, nakon drugih poplava", rekao je Milovanović.

On je naveo da će se i ove godine ugovariti sve ostale investicije koje se tiču novog kredita od 19 miliona eura, koji je druga faza opremanja sistema odbrane od poplava da bi RS imala veći stepen osposobljenosti hidrotehničkih objekata.

"Svi poslovi se rade u skladu sa procedurama Evropske investicione banke koje su mnogo rigoroznije u odnosu na naše zakonodavstvo", rekao je Milovanović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije