Za iluminaciju katedrale Srca Isusova u Sarajevu 40.000 KM

22.04.2022. 14:59 / Izvor: Akta.ba
katedrala

Vrhunska iluminacija jednog od najpoznatijih vjerskih objekata u Sarajevu, u BiH, ali i u regionu, sarajevske Katedrale, obaveza je svih nivoa vlasti,

Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić i ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović potpisali su Sporazum o zajedničkoj realizaciji projekta iluminacije objekta Katedrale Srca Isusova u Starom Gradu.

Vrhunska iluminacija jednog od najpoznatijih vjerskih objekata u Sarajevu, u BiH, ali i u regionu, sarajevske Katedrale, obaveza je svih nivoa vlasti, o čemu su se složili Hadžibajrić i Hadžiahmetović.

Postojeća iluminacija Katedrale je prilično loša i veći dio nije u funkciji. Rektor Katedrale monsinjor Ante Meštrović zatražio je od svih nivoa vlasti da se uključe u rješavanje ovog problema.

ugovor

Sporazum obavezuje Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša da obezbijedi finansijska sredstva za ovaj projekat, dok Općina Stari Grad ima obavezu implementacije samog projekta.

To znači da će Općina Stari Grad provesti postupak izrade projektno-tehničke dokumentacije, što je prvi korak. Nakon toga slijedi odabir izvođača radova, a Općina Stari Grad i nadležna Služba za investicije i komunalne poslove će vršiti nadzor nad istim. Po okončanju radova, buduća rasvjeta na Katedrali će biti priključena u sistem javne rasvjete Kantona Sarajevo.

Sporazumom je definisano da će resorno ministarstvo projekat finanisrati iznosom do 40.000 KM, a u slučaju potrebe za dodatnim sredstvima finansijski će učestvovati i Općina Stari Grad.

Vrijednost projekta bit će poznata nakon izrade projektno-tehničke dokumentacije.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije