Kreće gradnja brze ceste Lašva - Nević Polje, sutra potpisivanje ugovora

25.04.2022. 13:11 / Izvor: Avaz.ba
brza cesta

Predstavnici kompanije "Autoceste FBiH" sutra će u Mostaru potpisati ugovor za izgradnju prve dionice brze ceste Lašva - Travnik - Jajce.

Predstavnici kompanije "Autoceste FBiH" sutra će u Mostaru potpisati ugovor za izgradnju prve dionice brze ceste Lašva - Travnik - Jajce, od Poslovne zone Vitez do Nević Polja, saznaje "Avaz".

Ugovor za početak radova, na koje se čeka više od 15 godina, potpisat će Elmedin Voloder, direktor "Autocesta FBiH", i Mario Bevanda, predstavnik firme "Hering" Široki Brijeg.

Dvije petlje

Vrijednost ugovorenih radova iznosi 74,9 miliona KM, s uračunatim PDV-om, a rok za završetak izgradnje je 20 mjeseci.

Izgradnja dijela brze ceste Lašva - Nević Polje, gdje su predviđene i petlje Vitez - izlaz iz poslovne zone i Nević Polje, finansira se namjenskim sredstvima iz budžeta Vlade FBiH.

"Izgradnja prve dionice brze ceste Lašva - Travnik - Jajce počinje zahvaljujući političkoj odluci, stabilnoj ekonomiji i zakonskim i urbanističkim preduvjetima koji nisu postojali tokom prethodnih 15 godina te upornosti i odlučnosti nove Uprave “Autocesta” da se ubrzaju svi procesi koji će dovesti do gradnje cestovne infrastrukture na prostoru cijele FBiH", rečeno je za „Avaz“ iz „Autocesta FBiH“.

Cilj izgradnje ove dionice jeste povezati zapadnu BiH, odnosno Bihać, Cazin i Veliku Kladušu, preko Ključa, Jajca, s centralnim dijelom na Koridoru 5C i dalje s istočnom Bosnom i Hercegovinom te susjednim državama Srbijom i Crnom Gorom.

Skratiti putovanje

Brza cesta Lašva - Travnik - Jajce će značajno poboljšati kvalitet života bh. građana jer će skratiti vrijeme putovanja i poboljšati sigurnost svih učesnika u prometu, s obzirom na to da se radi o jednom od najopterećenijih cestovnih pravaca u BiH.

Dužina sekcije ceste Lašva - Nević Polje je 4,8 kilometara, a na ovoj sekciji gradit će se četiri mosta i jedan vijadukt. U sklopu izgradnje ove dionice brze ceste predviđena je i regulacija rijeke Lašve na mjestima gdje je u koliziji s trupom ceste.

Ukupno pet dionica

Izgradnja ove brze ceste u dužini od 24,3 kilometra podijeljena je na pet dionica (LOT-ova): Lašva - Kaonik, Kaonik - Selište, Selište - Vitez (petlja Vitez - ulaz u poslovnu zonu), Poslovna zona Vitez (petlja Vitez - ulaz u poslovnu zonu - petlja Vitez - izlaz iz poslovne zone) i petlja Vitez (izlaz iz poslovne zone) - petlja Nević Polje.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije